kłopot z aku w G/S wynika z badziewnego "inteligentnego" ładowania, a raczej braku ładowania. Czy AGM czy EFB jest bez znaczenia więc nie pisz głupot bo tylko ludzi na koszty naciągniesz.
Printable View
kłopot z aku w G/S wynika z badziewnego "inteligentnego" ładowania, a raczej braku ładowania. Czy AGM czy EFB jest bez znaczenia więc nie pisz głupot bo tylko ludzi na koszty naciągniesz.
Koledzy, oczywiście mnie też dotknął problem akumulatora. Kupiłem AGM, po około 6 miesiącach problem może nie wrócił ale. Po konsultacjach w serwisie akumulatorów kupiłem ładowarkę CETEK i po kłopocie. Ładowanie raz na 6 tygodni i nie ma żadnych problemów. Wszystkie odbiorniki włączone.
A po co Ci ten CETEK? Ponad 3 lata temu wymieniono mi w ASO akumulator na gwarancji (pół roku po zakupie auta), bo przez ten czas nie działał mi Start&Stop i w końcu zgłosiłem to do ASO, chociaż wcale mi go nie brakowało :o Od samego początku auto nie widziało żadnej ładowarki, chociaż z racji pandemii czasem stoi nie ruszane przez 7-10 dni :P
Ja nie miałem szczęścia do wymiany na gwarancji. Tylko mogę Ci pozazdrościć. Tak naprawdę to nie wiem co sądzić o obecnych akumulatorach oraz całym tym zamieszaniu wokół systemów ładowania (alternator) i odzyskiwania energii. MiTo żony ma 8 lat i akumulator też nie widział ładowarki -wszystko jest OK i start/stop działa.
Problemy z komunikatem o aku są od zimy. Zrobię tak jak pisaliście i podjadę do warsztatu na sprawdzenie.
Ponawiam pytania: czy jesteśmy skazani na fabryczną Vartę, czy są inne lepsze baterie? Jaki jest ich koszt?
Kupiłem Stelvio my17, w sierpniu 21, ma przebieg 60k km.
Podobało mi się, odłączenie Auto S&G z powodu aku... Wiem o module, który to usuwa, ale boję się ingerencji w elektronikę.
Jaka jest różnica między afg a efb?
kup aku o parametrach zbliżonych do OE i tyle - resztę poczytasz na forum- troszkę minut i wiesz- nie ma potrzeby klepać 3 -4 razy w tygodniu tego samego
Załącznik 282747
No to taka odpowiedź na odczepnego Dareek.
Po pierwsze, to zadałem sobie trud i do 2019 na forum nic nie ma o aku. Więc temat nie był klepany.
Po drugie, jak mam wszystko OE kupować, to po co forum?
Po trzecie czym innym jest wymiana na gwarancji, czym innym po 5 latach użytkowania.
Dlatego gdy czytam o tym, że AR zmieniła rodzaj aku w Stelvio to chcę znać różnicę.
Poza tym, zetknąłem się z opiniami, że Varta obniżyła jakość i stąd moje pytanie o lepsze zamienniki i ich cenę.
Pomocni to nie jesteście zbytnio...
Tamten pisał, że 3-4 w tygodniu o aku pisze, ten dużymi literami 2 lata temu... Zdecydujcie się.
radze czytać co ktoś pisze bo odpisujesz od rzeczy.
ad 1. Temat aku jest średnio wałkowany 2 -3 razy w tygodniu bo to - chyba wiele osób mi przyzna głowna wada tych modeli-szukanie nie boli
ad.2 nikt nie każe Ci kupować aku w ASO tylko o zbliżonych parametrach do oryginału.
ad.3. nie wiem o co ci chodziło- aku jest aku - wymieniasz i po sprawie jak jest taka konieczność.
ad.4 AR nigdy nie zmieniła modelu akumulatora - seryjne był i są Varty z logo Alfa Romeo w wersji EFB a nie AGM. różnią sie tylko pojemnością i mocą rozruchowa w zależności od wersji silnikowej (bena diesel).
ad.5 w dobie wszędobylskiego badziewia marka akumulatora ma pomijalne znaczenie - grunt aby spełniał wymogi auta pod katem parametrów technicznych. Ja kupiłem akurat Varte - kupiłbym np Exide ale nie ma takiego w katalogu o odpowiednich parametrach do Stelvio. Opinie w necie - jak przetrwa 4 lata uznam że ok.