-
Dzisiaj podpiąłem autko pod kompa i wyszło ze sonda nie działa.Sonda wymieniona na drugą.Muszę sprawdzić przejście na przewodzie od kostki łączącej do ECU.Najlepsze jest to że wcześniej sprawdzałem sondę miernikiem i pracowała w odpowiednim zakresie z tym,że wkręcona była stara sonda.Nie mniej jednak trzeba się zagłębić:)
-
u mnie za to stwierdzili że ciągnie gdzieś lewe powietrze przez przewody podciśnieniowe od serwa..
Ale wszystko okaże się dopiera jak im podstawie na warsztat i rozbiorą wszystko..
I tak mi się wydaje że to nie jest główna przyczyna..
-
Tez mi ten przewod od serwa swital ze Ci puszcza.
-
Jak zrobie przewód to dam znać czy pomogło
pozdrawiam
-
Dziś z Łukaszem dumaliśmy nad jego V6. Wymienialiśmy przekaźniki, badaliśmy czujniki i nic. Zero poprawy. Podłaczyliśmy miernik pod sondę(mielismy dwie sztuki) i obie działały tak samo. Poniżej link do filmiku.
Dodam tylko, że grzałka sondy działa(jest zasilanie 14V). Na przewodzie dochodzącym do drugiej kostki sondy jest napięcie 0,5V(wyłaczony zapłon) lub 0,6V (przekręconym zapłonie).
Na wolnych obrotach napięcie rośnie. Podejrzewamy uszkodzenie ECU.
Plik w formacie *.avi
-
Miałem podobnie do was -zastosowałem porade P. Czesia z zaprzyjaznionego warsztatu;
Zapal swiatła w pozycje postojowe ,przekrec stacyjke w pozycje kontroll-NIE ODPALAJ!-wyjdz z samochodu i odepnij akumulator na 10 min
w wersji super jest 2 akumulator w bagazniku na lewym nadkolu pod tapicerka-odłacz go! po 10 minutach podłącz wszystko zapal belle i jesli to niepomaga to juz tylko Analizator i regulacja w/g danych pomiarowych spalania-Mnie pomogło!
-
Mi czasem zsunie się ta wtyczka z przepływonierza, i jak silnik jest nie rozgrzany to przy dodaniu gazu szarpie.
http://img683.imageshack.us/img683/2936/alfa.jpg
-
U mnie problem rozwiazany.Wymienilem Ecu i autko pracuje tak jak powinno.
-
to dobrze:)
mi udało się zniwelować szarpanie silnika. okazało się że kabel który wychodzi z cewki miał lekkie luzy i powstawało przebicie..
Co do wariowania na obrotach to podejrzewam iż jest to związane z jakimiś czujnikami od temperatury bo auto różnie wariuje w zależności od temperatury zewnętrznej.
Jednak teraz stało się coś gorszego. Całkowicie uciekła iskra.. kable ok cewka też a iskry nie ma. Zaprowadziłem ją właśnie do znajomego elektronika i zobaczymy..
-
Właśnie się okazało że przyczyną jest uszkodzony czujnik położenia wału..
Czekam na część i zobaczymy czy wszystko będzie ok..