-
Może jakaś nieszczelność, lewe powietrze?
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
-
Rozumiem, że ten problem występuje tylko przy pierwszym odpaleniu na zimno a każde kolejne są już normalne?
A jakieś błędy w pamięci były/są?
Ciśnienie paliwa tak jak napisał magil jest prawidłowe a wszelkie problemy z za niskim ciśnieniem, szybkim spadkiem ciśnienia po zgaszeniu leżą po stronie pompy paliwa w zbiorniku.
Spróbuj jeszcze odłączyć przepływomierz i odpalić.
Możesz jeszcze podejrzeć (zrobić logowanie) kąta otwarcia przepustnicy i będzie wiadomo czy przy zimnym robi jakieś większe wychyły czy jest w normie.
A czy przy wymianie silnika czujniki itd zostały również podmienione czy tylko goły słupek został zmieniony? Bo jeżeli zmiana temperatury ma wpływ to przyjrzałbym się czujnikowi temperatury cieczy chłodzącej oraz MAP.
-
Przynajmniej tu na forum co jakiś czas przewija się temat padniętych wtryskiwaczy w 3.2. Może zbyt duża dawka paliwa na starcie powoduje zwiększenie obrotów?
A jak wskazanie temperatury czujnika płynu chłodniczego? Mam na myśli czy pokrywa się z rzeczywistą temperaturą.
-
Problem rozwiązany ! Przyczyną był uszkodzony alternator (jeśli chodzi o wysokie obroty) i w następstwie też akumulator (jeśli chodzi o długie odpalenie).
-
Jeśli można wiedzieć, co konkretnie padło w alternatorze?
-
Dokładnie nie wiem (poszedł do regeneracji), ale ogólnie nie było pod koniec ładowania akumulatora, bo po odpaleniu silnika było 11,5 V, zaświeciła się kontrolka akumulatora i było jasne o co chodzi.