-
i myślisz ze to dobrze ?
a wiesz ze silniki wyscigowe, mocno obciązone, rajdowe zalewa sie olejem przepracowanym ?
nawet jak zalewają "świezy" to silnik wykorzystywany jest w 100% dopiero po odpowiednim przepracowaniu oleju ...
nie mowie o takim ktory przypomina galarete i zrobił 80tys km ...
ale lekko przepracowany w 30-50%
-
paska w tdi ? to ciekawe bo jezdze octavią w tdi 110ps ktora w tej chwili ma prawie 150tys km ... i przez 150 tys nie wzieła ani grama oleju ...
kolega ma octavie przed liftingiem tdi 90 ps przebieg 240tys ... nie spala oleju ... od wymiany do wymiany taki sam stan na miarce ...
a co do tych pasków ... maja te same silniki ... pobor oleju moim zdaniem wynika z nieprawidłowej eksploatacji ...
-
jeszcze nie slyszalem o tdi ktory nie brałby oleju ale widocznei u ciebie jest inaczej :wink:
nie wiem z czego to wynika ale poprzednie paski tez lubily sobie przechlapac olej, mnie to osobiscie malo obchodzi bo nie lubie VW ale tylko stwierdzam fakt jaki ma miejsce
alfa to nie jest zaden samochod wyscigowy ani wyczynowy ja po prostu lubie miec czysto w silniku, nie po to wymienilem 3/4 czesci zeby sobie teraz brudzic wnetrze czarną smołą :roll:
-
czytam posty w tym temacie i .. jestem mile zaskoczony spalaniem oleju w mojej 33 :)
silniczek 1.4 bx - spalanie oleju ... 400ml na 10 000 km...
-
alfa tez wg instrukcji powinna spalac olej. nie wiem czy dobrze pamietam ale w 145 jest to chyba 1l/1000 km... wiec jagger nie ma sie co martwic :)
wczesniej jezdzilem na syntetyku i oleju nie ubywalo ani grama, teraz mam polsyntetyk i ubywa, ale nie wiem czy to nie czasem dlatego, ze mialem klawiature peknieta :D
-
eh. NORMA ALFA ROMEO wedlug instrukcji obslugi to do 0.9l na 1000 km. temat juz byl wielokrotnie poruszany i omawiany .prosze uzywac opcji szukaj a nie zakladac nowy temat :evil:
-
Dzisiaj sprawdziłem dokładnie na 1944 km zjadła mi 250 ml oleju (Mobil S 10W40) przebieg 158 tyś.
Więc tragedii chyba nie ma :)
-
Mi na 1000 km bierze w granicach 0.1 do 0.3 litra w zależności od tempa w jakim ten tysiąc zrobię oraz tego czy większość na LPG czy benzynce. Używam TEXACO 10W40.