Mnie zastanawia jedno;dali sprężarkę ze zmienną geometrią,podnieśli moc o 30KM a najważniejszy parametr ,czyli moment został taki sam.A może ta skrzynia nie przeniesie większego?
Printable View
Mnie zastanawia jedno;dali sprężarkę ze zmienną geometrią,podnieśli moc o 30KM a najważniejszy parametr ,czyli moment został taki sam.A może ta skrzynia nie przeniesie większego?
albo 130 ma peak na dole a 160 trzyma go plasko stad lepsza charakterystyka w szerszym zakresie obrotow. Moment chyba nie jest powodem, za maly silnik i turbo. Sprobuje przy okazzji poszukac info o tym getragu jakie ma parametry.
mam wersję 130 koni i do normalnej jazdy spokojnie wystarcza, ale przy próbie dynamicznej jazdy skrzynia rzuca biegami w dół, a silnikowi brakuje w górnych obrotach, więc podejrzewam, że wersja 160 km ma poprawioną górę i lepiej się będzie sprawdzać w dynamicznej jeździe... tylko kto kupuje diesela to dynamicznej jazdy... ps - odnośnie skrzyni to sprzęgła chyba są suche i olej na całe życie ;) - tak przynajmniej twierdzili w serwisie
Ty piszesz o dieslu, a tu rozmowa raczej o benzynie MHEV 130 vs 160HP. Co do skrzynii, w dieslu jest na pewno całkiem inna, w końcu MHEV ma skrzynię z wbudowanym rozruszniko-alternatoro-silnikiem elektrycznym 20HP, skrzynia 7 bieg Getrag. PHEV ma jeszcze inną skrzynię, 6 biegowego Aisin dla PHEVów.
Zrobiłem w różnych warunkach wersją 160 koni kila tys km i powiem szczerze nie wyobrażam sobie jak jeździ wersja 130. Te 160 koni to jak dla mnie tak na styk dla tej budy, o wciskaniu w fotel mowy nie ma.
Ale jak bym miał wybór 130 koni i matrixy czy 160 koni i brak matrxów to bym brał z matrixami - to jest bajka w tym aucie.
Ja chwilę rozglądałem się za różnymi wersjami i padło na starszy (2022 zamiast 2024), ale 160 Veloce. No i jeśli chodzi o wyposażenie to jestem super zadowolony. Może warto jeszcze poszukać? Nie wierzę, że do wyboru jest tylko jedna 130 Veloce vs. druga 160 Sprint :)
pełna zgoda. do tego jest zapewne kupa demówek które mają nalatane zwykle mneij niż kilka tys km. a część z nich jako roczniki jeszcze 2023 bedzie miało 5 lat gwarancji (tzn w zależności od 1 rejestracji przez dealera powiezmy 0.5-1 roku podstawowej pełnej i kolejne 3 tego doubezpieczenia na usterki).
Tylko oferty na otomoto trzeba weryfikować w salonie - są niektórzy dealerzy, którzy nie tylko dublują dobre oferty na auta jako osobne ogłoszenia pomiędzy oddziałami, to jeszcze wystawiają po ileś ogłoszeń na auta których już dawno nie mają - ot takie wabiki. W zeszłym roku jak kupowałem, to gadali ze mną o tych autach, wysyłali spec a potem się okazało że żadnego z 5 aut nie ma od dawna tylko jakiś tam pan od ogłoszeń jest na urlopie (a zakup i wybór to było kilka dni kiedy już konkretnie dzwoniłem/pisałem i gadałem z handlowcami o autach/zadawałem pytania o leasing itp - marnowanie czasu).
Ważne żeby dopilnować przy odbiorze n starszego auta, żeby porobili wszystkie aktualizacje softów, radia, bo to robi dużą różnicę - wg tego co śledżę, dobry zestaw firmwarów to dopiero późna wiosna 2024.
Jaki masz budzet? Teraz chocby w Bielsku jest na stocku ladna Veloce 160hp misano blue bez przebiegu/nowa 2024 z ceną 184tys (-36tys). Moze cos do urwania jeszcze? Maja tez demolkę ti czarna 2023 z 1800km przebiegu (jezdzilem nią w czerwcu) za 177tys (-41tys) tu prwnie tym bardziej fo urwania cos -to auto ma tez gwarancje rozszerzoną 5lat.
Co do modeli 24+ wkurwiacz powiadomienia o przekroczeniu predkosci do wylprogramowania - poradzilbym sobie, sposob podzucilem dwum retrofiterom na wiosnę 24 i wiem że przynajmniej w giuliach/stelvio dziala, w tonale pewnie też
[QUOTE=epsonix;2373224]Ty piszesz o dieslu, a tu rozmowa raczej o benzynie MHEV 130 vs 160HP. Co do skrzynii, w dieslu jest na pewno całkiem inna, w końcu MHEV ma skrzynię z wbudowanym rozruszniko-alternatoro-silnikiem elektrycznym 20HP, skrzynia 7 bieg Getrag.
Jestes pewien ze Tonale 160 hp ma skrzynie Getraga ,bo w necie wyczytalem tam siedzi fiatowskie c 725 tct ktora moze przeniesc tylko 250 nm,nawed Savali tunninguje Tonale 160 hp tylko na 175 km i 260 nm ,chyba ze teraz sie cos zmienilo i montuja getraga