chodometr też da się zmienić tylko trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt i trzeba wiedzieć jak to się robi
Printable View
Dziekuje Panowie za wszystkie odpowiedzi. Chcialbym jednak jeszcze raz zadac pytania na ktore odpowiedzi bylyby dla mnie cenne. Po pierwsze to po jakim przebiegu z reguly w alfie , nowej z salonu robi sie rozrzad. No i jak dochodzi do pierwszej wymiany rozrzadu, jeszcze w ASO to co wymieniaja ? Sam pasek czy rolki rowniez ?
w TS podawane jest niby 120tys ale chyba nikt się tego nie trzyma i wymienia wcześniej ( 60tys -80 to już chyba max )
nie wiem co wymieniają w ASO ale powinni:
pasek
rolki
pompa wody ( niektórzy twierdzą że co drugi rozrząd )
wariator
olej
filtr oleju
simeringi
jak czegoś zapomniałem to pewnie ktoś dopisze albo poprawi
Ooooo a to ciekawe, ze wariator. Przede mna lezy Auto-Motor i sport z 2007 r. gdzie wypowiada sie kierownik stacji obsulig AR z Wroclawia i pisze ten gosc tutaj ze wariator wymienia sie w razie awarii, cos jak przeplywomierz.Swoja droga bardzo zdziwil mnie deklarowany interwal rozrzadu - 120tys ! toz to kosmicznie duzo. Natomiast ja wlasnie slyszalem, ze powinno sie benzyniak robic co 60 a diesla co 80 tys km.
Chyba nawet sam producent wycofał się z tej informacji którą podawał w instrukcji obsługi - ten temat był już chyba poruszany na forum . A co do wymiany rozrządu jak dla mnie to wymienia się wszystko - pompę wody , rolki , wszystkie paski - jedna robota i święty spokój na następne 60 tyś km . Ile oszczędzisz robiąc te rzeczy po kolei ? A jak za 5 tyś km zacznie gwizdać rolka ? A za kolejną robotę to myślisz że nie skasują ?