Dlatego jest zasada aby stan oleju na zimnym silniku był co najmniej w połowie miedzy min. a max. bo takie historie z miganiem kontrolki stanu oleju będą miały miejsce co grozi niechybnym spaleniem czujnika stanu oleju.
Printable View
Dlatego jest zasada aby stan oleju na zimnym silniku był co najmniej w połowie miedzy min. a max. bo takie historie z miganiem kontrolki stanu oleju będą miały miejsce co grozi niechybnym spaleniem czujnika stanu oleju.
Czyli jeśli ta kontrolka od hamulca ręcznego( ! ) miga od czasu do czasu to należy sprawdzić klocki hamulcowe i poziom płynu hamulcowego i ew. go wymienić, tak ?
Niski poziom płynu hamulcowego i czujnik hamulca ręcznego jest powodem zapalenia się tej kontrolki
Oderwany przewód od kontroli grubości okładziny na którymś z przednich klocków. Oderwany przewód dotyka co jakiś czas do karoserii włączając kontrolkę. Najpierw trzeba sprawdzić elementy najbardziej trywialne. Przewód jest koloru białego i po maksymalnym skręceniu kół trudno go nie zlokalizować :)
No właśnie nie powinien. Ja miałem dokładnie taki przypadek. Oberwany przewód od okładzin zaświecał mi kontrolkę hamulca postojowego/niskiego poziomu płynu hamulcowego. Zaizolowanie przewodu rozwiązało problem - dziwne to ale prawdziwe. Prawdopodobnie w różnych wersjach zmieniały się konfiguracje kontrolek. U mnie kontrolka bez wykrzyknika - a ta właśnie odpowiedzialna jest za grubość okładzin nigdy się nie zaświeciła, więc może to dobry trop.
Kontrolka ręcznego, to nie kontrolka zużytych okładzin hamulcowych. Na 90% przyczyna jest taka, jak pisałem wyżej.
Witam Wszystkich!
chciałbym się podłączyć do tematu. Już kilka razy na krótką chwilę podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka w kształcie kółka z przerywanymi kreskami po bokach. Według instrukcji jest to kontrolka zużycia klocków ale niby w takim przypadku powinna zapalić się razem z komunikatem na wyświetlaczu, a w moim przypadku ta kontrolka migła dosłownie na krótką chwilę bez żadnych komunikatów. Dodam że klocki są dość grube. O co może chodzić?
pozdrawiam
Może byc uszkodzony kabelek lub w kostce połączeniowej coś nie kontaktuje