Rozbierz skrzynię, jeżeli tryby i synchronizatory są całe, wymień łożyska i montuj, jeżeli nie kup używke, ale też wymień łożyska.
Printable View
Rozbierz skrzynię, jeżeli tryby i synchronizatory są całe, wymień łożyska i montuj, jeżeli nie kup używke, ale też wymień łożyska.
Witaj kolego! Też miałem problem ze skrzynią swojego czasu.Rozleciał mi sie mechanizm różnicowy.Demontaż skrzyni nie jest taki straszny ja wyciągałem przez nadkole do strony kierowcy,więc nie daj się przekabacić psełdo mechanikowi że rozkręcania cała masa.Nie wiem co się stało z twoją skrzynią,ale będzie na pewno dobrze.Powodzenia
czyli po twoim przypadku mam sadzic ze nie musze sciagac sanek i rozkrecac zawieszenia? wystarczy ze wyjme amortyzator? opisz cos wiecej kolego bo mam zamiar sie za to zabierac od poniedzialku
---------- Post dodany o godzinie 17:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:58 ----------
a nie lepiej wymienic synchronizatory i cala reszte zostawiajac tylko obudowe?? koszt skrzyni jak sie dowiadywalem dzis to okolo 1200 zl wiec moim zdaniem cena kosmiczna wiec wolalbym w tych pieniadzach zrobic swoja i wymienic co tylko sie da
Oto zdięcia z momentu demontażu skrzyni.Zrzucamy zawieche,całą piaste z zaciskiem,półośka.Tak aby komora nadkola była pusta.Wachacze zostają.U mnie rozleciał się mechanizm różnicowy i zostawił po sobie dziurę w obudowie skrzyni.Też zastanawiałem się nad kupnem używki ale nie wiadomo co kupisz więc
ubytek został zaspawany,a mechanizm wymieniony na nowy.Części kupowałem przez allegro
gości ma nick tani fiat miał najtaniej w całej Polsce i udzielał fachowej pomocy polecam!!!
Panowie. Jutro bede dobierał się do sprzęgła w swojej 2.4 JTD. powiedzcie czy zabierac sie odrazu za wyciaganie całych sanek z wahaczami czy bez opuszczania sanek skrzynia wyjdzie?
Skoro z V6 wychodzi przez nadkole bez ruszania sanek to myślę że w JTD też. Ja skrzynię targałem z lewarka i to szło całkiem sprawnie. Robisz miejsce przez nadkole (podnosisz abs, odpinasz wszystko co jest nad skrzynią). Wyciągasz zwrotnicę z amorkiem (w całości) i po lekkim uniesieniu skrzyni (musisz żeby łapę odkręcić) ładnie to wychodzi.
jutro bede kombinował bez opuszczania sanek jak tak.
Jak zdejmiesz koło i wyciągniesz te plastikowe nadkola to już zobaczysz czy Ci skrzynia przejdzie.
Wyjdzie bez opuszczania sanek, tylko tak jak marek pisze musisz odkręcić i trochę unieść pompę ABSu
dzieki Panowie. jednak sporo mniej roboty jak nie trzeba wyciagac sanek. robiłem niedawno sprzegło w fiacie bravo 1.9 i niestety bez ich wyciagniecia skrzynia nie chciała wyjść.