Witam. Podepnę się pod temat ze swoim pytaniem. Posiadam alfe 166 z silnikiem 2,4 jtd z 99r 136km czy w tym silniku występuje turbina ze zmienną geometrią?
Printable View
Witam. Podepnę się pod temat ze swoim pytaniem. Posiadam alfe 166 z silnikiem 2,4 jtd z 99r 136km czy w tym silniku występuje turbina ze zmienną geometrią?
tak
I chyba miał rację. Na początku produkcji były wersje 2.4jtd 10v CF2 i one miały turbinę bez zmiennej geometrii kierownic, tylko z klasycznym zaworem waste gate.
We wszystkich JTD 2,4 występowała i występuje turbina ze zmienną geometrią. Z tym że w pierwszych silnikach (CF2) siłownik był przestawiany ciśnieniem doładowania a w późniejszych wersjach podciśnieniem z waku pompy.
W modelach sprzed liftingu(pozostałych nie sprawdzałem) występują turbiny o nast numerach OEM:
Model nr eper moc symbol wg katalogu garett rodzaj
1.9 JTD CF2 46750783 105 GT1542
2.4 JTD CF2 46763886 136 TD2503 VNT
1.9 JTD CF3 55191596 110/115 GT1749V VNT
2.4 JTD CF3 46769104 140 GT2256V VNT
(wg katalogu Garett 136 pewnie to błąd)
Turbiny o oznaczeniu VNT mają zmienną geometrię łopatek
link do strony
http://www.turbotechnics.com/docs/catalogue.pdf
W turbinie GT 15 sterowanie ciśnieniem doładowania odbywa się porzez zawór Waste-Gate. W turbinie GT1749V i GT2256V sterowanie łopatkami odbywa się za pośrednictwem siłownika sterowanego zaworem podciśnieniowym znajdującym się na chłodnicy. Potwierdza to ePER.
Zmiennej geometri nie ma tylko silnik 1.9 105 km
a jest możliwe ze może to być przepływomierz ?? a co do sztangi to warto sprawdzić czy w ogóle sie rusza bo może być zatarta (u mnie była)
Ktoś z Poznańskich Alfaholików dysponuje kablem vag kkl i umie obsługiwać unidiaga??
Wczoraj dostałem kabel vag kkl więc odświeżam temat.
Nie miałem zbyt wiele czasu, więc dużo nie zrobiłem.
Błędy:
P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*
P0404 - Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność*
Wykresy:
Sterałem się porównywać wartości zadane do mierzonych i zaobserwowałem dwie anomalie:
1. "Air mass measured" nie przypomina "target air mass"
2. "Target overboost press." leży na zero, a "Overboost press. measured" rysuje ładne góry ;)
Jakieś wnioski? Powiedzie jakie wykresy mam zrobić i w jakich warunkach?