Cos ten płyn jakis dziwny ...
Printable View
Cos ten płyn jakis dziwny ...
Przeciez to plyn hamulcowy a nie wspomagania chyba ze mam z oczami problemy:P
U mnie tez tak zeczela jeczec pompa przewaznie z rana. Po dolewce atf przeszlo ale po jakims czasie znowu zaczelo bo oliwa znow uciekla. Okazalo sie ze mi opaska na przewodzie strzelila. Wymienilem i po kłopocie
wzrok Cię myli jednak...
czy wspomaganie się jakoś specjalnie odpowietrza? czy samo się odpowietrzy? wymieniałem ostatnio płyn i teraz zdarza mu się czasem tak zarzęzić na maksymalnie skręconej kierownicy
Dla skrócenia "męki pompy" podczasz wymiany płynu powinno się unies przód auta (lub podłożyc coś pod koła) i pokręcic tak kilkakrotnie do oporu na wyłączonym silniczku. Najlepiej jak jedna osoba kręci a druga obserwuje poziom płynu w zbiorniczku i czy podczas kręcenia idą bąbelki. Najlepiej tak kręcic aż bąbelki przestaną leciec lub będzie ich coraz mniej. Ewentulne braki uzupełnic po tym zbiegu do poziomu max. Następnie odpalamy auto niech troche pochodzi i obserwujemy poziom płynu (podczas tej próby u mnie musiałem dolac płynu bo go gdzies wessało), jak ubędzie to znów uzupełniamy do max, następnie kręcimy raz w prawo raz w lewo kierą do oporu, i znów sprawdzamy poziom płynu. (lepiej sprawdzac poziom płynu czesciej, bo odpowietrzając układ płynu zacznie ubywac w któryms momencie, ja np. musiałem dolac jeszcze podczas całkowitego odpowietrzania ok. 300ml.).
Witam,
Masz zapowietrzony układ wspomagania. W układzie jest powietrze i bedziesz miał taki efekt. Nie jeździj tak po uszkodzisz pompe. Trzeba najpierw sprawdzić poziom płynu, ewentualnie go uzupełnić i odpowietrzyć.
---------- Post dodany o godzinie 17:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:19 ----------
INSTRUKCJA ODPOWIETRZENIA UKŁADU WSPOMAGANIA KIEROWNICY
• Należy podnieść temperaturę płynu hydraulicznego do temperatury 60 C podczas pracy silnika.
• Obracaj kierownicą w lewo i prawo. Czynność tę należy powtórzyć, co najmniej 5 lub 6 razy. Unikaj przytrzymywania kierownicy do oporu na końcu suwu przekładni.
• Sprawdź poziom płynu.
• Sprawdź kolor płynu. Jeżeli jest brązowy, jasno czerwony, lub się pieni oznacza to, że w układzie nadal znajduje się powietrze. Wyłącz silnik, odczekaj, co najmniej 30 minut, a następnie podążaj zgodnie w procedurami zawartymi w punktach 1 i 2.
• Jeżeli w układzie pomimo odpowietrzania dalej znajduje się powietrze, to pompa wspomagania będzie charakteryzowała się głośną pracą, również na kierownicy odczujesz wibracje podczas prowadzenia pojazdu. W takich sytuacjach należy sprawdzić cały układ oraz usunąć powietrze, które być może znajduje się w przewodzie łączącym zbiornik olejowy z pompą. W tym celu należy powtórzyć czynności według instrukcji odpowietrzenia układu wspomagania.
UWAGA: Należy sprawdzić czy wszystkie połączenia i węże hydrauliczne w układzie wspomagania są szczelnie zamontowane. W układzie występuję wysokie ciśnienie ,które może spowodować zasysanie powietrza do wewnątrz układu ,a co za tym idzie skutkować to może głośna pracą pompy wspomagania a w skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia pompy wspomagania.
ZALECENIA
• WYMIANA PRZEWODÓW HYDRAULICZNYCH
Jeżeli pojazd jest kilkuletni, zaleca się dokonania wymiany przewodów hydraulicznych łączących przekładnie kierowniczą z pompą wspomagania. Stare i uszkodzone przewody mogą stanowić zagrożenie w postaci odrywających się z nich resztek starego oplotu lub gumy, które to z kolei mogą powodować wadliwe działanie całego układu.
• UWAGA
Jeżeli układ wspomagania kierownicy zostanie zatrzymany na 10-15 sekund na końcu skoku (suwu) przekładni kierowniczej to niektóre części mogą zostać uszkodzone z powodu wysokiej temperatury, lub wysokiego ciśnienia panującego w układzie. Dotyczy to zarówno przekładni kierowniczej jak i pompy wspomagania.
• WAŻNE
Po przejechaniu 500 km należy wymienić płyn w układzie wspomagania w celu wypłukania pozostałych zanieczyszczeń.
No i jeszcze jedno, ale również ważne
1. Sprawdź przewody bo może się okazać że któryś jest zagięty, przegięty, przygnieciony a efekt dźwiękowy bedzie prawie taki sam. Pompa wtedy pracuje na maks wydajności i na maks. ciśnieniu, a to może skutkować uszkodzeniem któregoś z elementów: pompy, przekładni, albo przewodu.
Pozdrawiam
tak poprawiając przewody po wymianie oleju w serwisie ;/;/;/
zamontowałem je tak jak trzeba ale jeden przewód gumowy był właśnie przygięty i powodował taki efekt.
ps. ale zauważyłem ze ten przewód już lekko zgięty był bo nie dał się wyprostować do końca :((:((
chyba trzeba będzie wymienić ten kawałek. ciekawe jaki koszt przewód od zbiorniczka do łączenia aluminiowego przy filtrze oleju. hm wymiana chyba trochę skomplikowana bo ledwo rękę dalem rade tam włożyć.