Pomyślał bym jeszcze na twoim miejscu nad 3.0 24v, czy nie byłby lepszy niż 2.0TB. 3.0 24v pewnie ma taką samą moc (jeżeli nie nieco większą) a rozwija ją płynniej...
Printable View
Pomyślał bym jeszcze na twoim miejscu nad 3.0 24v, czy nie byłby lepszy niż 2.0TB. 3.0 24v pewnie ma taką samą moc (jeżeli nie nieco większą) a rozwija ją płynniej...
A więc wywnioskowałem że wszystkkie V6 by Alfa Romeo są świetne :D
Ale ja najbardziej chciałbym mieć 2.0TB bo zawsze chciałem mieć gwizdek podczas przyspieszania.
POZDRO :D
Tak jak pisałem wześniej jeśli twoje doznania idą w kierunku "wyscigowym" to tylko TURBO jeśli zaś chcesz mieć poprostu szybką i mocną limuzynę to 3.0 V6 12v. Dwudziesto cztero zaworówka niby powinna dorównać modelowi TURBO ale jest to okupione większym spalaniem i MOIM zdaniem nie dorównuje uturbionej 164.
Łoł, widzę że tych postów trochę się nazbierało...
Ja też jestem przekonany do 2.0TB. Kupno planuje na marzec/kwiecień, więc jakiś ładny egzemplaż się z odrobiną szczęścia znajdzie.
dzięki wielkie wszystkim za posty.
Pozdro :)
Moim zdaniem, jeżeli chcesz przeznaczyć na auto do 20tys. to powinieneś rozejrzeć się za wersją Q4. Co z tego, że 2,0 TURBO ma 205, albo i nawet 250 KM, skoro przy starcie ta moc przerabiana jest na kupę dymu... Nie wspomnę już o jeździe po mokrym. Chociaz dużo tu zależy od techniki.
Miałem kiedyś 3,0 12v i pamiętam jak ciężko było w deszczu ze świateł z omegą A 2,0i 8v... Za to do spokojnej jazdy cudo.
Można poszukać szpery, powinno pomóc, a Q4 jest baaardzo trudno znaleźć i pewnie są problemy z częściami. Q4 to auto na pewno świetne, ale do jazdy w wekkendy, nie na codzień, szkoda niszczyć takie cudo na drogach.PL
Co do Q4 masz racje,zwłaszcza z tym że szkoda by jej było.
Podoba mi się Twoje podejście, bo masz kwotę za którą można by na siłę szukać czegoś nowszego, ale z tymi pienędzmi możesz szukać 164 w bardzo dobrym stanie. W PL może być o taką trudno, może więc sprowadzić? W kwestii turbo to faktycznie może ona dostarczać najwięcej fun-u, weź jedynie pod uwagę fakt, że prawdopodobnie najtrudniej ten silnik znaleźć w bardzo dobrym stanie. Jest on wg mnie bardziej wysilony i może nosić większe oznaki zużycia, zwłaszcza że wcześniej mogł nią jeździć ktoś z podobnym FUNatycznym podejściem ;) Warto na wstępie wydać kasę na porządne sprawdzenie, najlepiej z otwarciem pokrywy zaworów jeśli to możliwe.Jeśli góra silnika ( wałek itp) będzie w dobrym stanie, do dól na pewno.Dla sprzedającego może to być jakiś koncert życzeń, ale bądź wybredny.
hmm ja bym wybrał 3.0 12V dostepnosc czesci do 2.0 Turbo to prawie jak loteria...