No właśnie nie chce mi się coś wierzyć w to co pisze kolega Jakub. Bliźniacze modele, identyczne jednostki napędowe a skrzynie biegów byłyby inne? No nie wiem...
Printable View
No właśnie nie chce mi się coś wierzyć w to co pisze kolega Jakub. Bliźniacze modele, identyczne jednostki napędowe a skrzynie biegów byłyby inne? No nie wiem...
Też tak myślałem puki skrzyni nie musiałem wymienić ;)
Mechanik mi mówi że ma skrzynie od 146 1.7 16v ale nie pasuje bo to inny model (jak się okazało stalówka). A ja na to że to to samo tylko 3 drzwiowy i 5 drzwiowy i to są bliźniacze modele (już pomyślałem że to partacz jakiś ale maił racje). Widziałem dwie obok siebie alu i stal. i rzeczywiście się różnią, ale to tylko albo aż różnica w obudowie (materiał i kształt). Stalówka jest grubsza w niektórych miejscach i nie zmieści się do 145 (chyba że by się coś wycieło ;) )
Teraz okazało się że za jakiś czas sprzęgło będę musiał wymienić i wszystkie alfy boxer ( alfasud, 33 ,145/146 ) z wszystkimi pojemnościami silników (1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 8v) mają jeden rodzaj sprzęgła komplet ok 400 zł, a 145/146 z silnikiem 1.7 16v ma inny ponad 200 zł droższe ( dziwne jest to że 33 1.7 16v ma to tańsze sprzęgło). Musze to rozgryźć czy nie mogę kupić tego tańszego 200zł to duża różnica.
Włosi mieli i mają fantazje więc się nie dziwę że są takie różnice w tych teoretycznie tych samych podzespołach ;)
Wymieniał ktoś sprzęgło w 145/146 1.7 16v