-
Błędy w JTD giną same po 5-10 odpaleniach i przejechaniu 30-50km. Overboostu szukaj po wężykach podcisnieniowych które ida od "gruchy" (siłownika) która przestawia sztanga kierownice zmiennej geometrii. Jak wszystko pieknie wyczysciliscie to warto założyc taką zaślepkę dedykowaną do silnikla 1,9 m-jet prostokątna z otworami - pojawia się co jakiś czas na allegro
-
Za chwilę idę szukać tego nieszczęsnego overboosta w GT.
Mam jeszcze pytanie dotyczące EGR i elektromagnesu, który jest do niego przymocowany.
Czy z elektromagnesu powinna wyskoczyć jakaś sprężynka/element po odkręceniu elektromagnesu od EGRu ?
Tutaj znalazłem zdjęcie, na którym gość wyciąga z elektromagnesu jakąś tuleję. Jest to opis z klubu Vectry-C
-
Sprężyna jest wewnątrz korpusu ale raczej nie da się jej ot tak wyjąc. Aż tak nie ma sensu rozbierać elektromagnesu, bo nić tam się nie dzieje
-
wg. Elearn, overboost w GT 1.9 JTD znajduje się pod silnikiem i aby się do niego dostać należy odkręcić dolną osłonę silnika. Czyli bez kanału/podnośnika chyba nie ma co się zabierać.
-
Słuchaj w tych silnikach są dwa identyxcznie wyglądające zaworyki elektromagnetyczne - jeden steruje zmienną geometria turbiny, a drugi przepustnicą tłumiaca przy kolektorze. Najłatwiej znajdziesz overboost po węzyku podcisnieniowym który idzie od turbiny
-
Na początku jeszcze raz wielkie dzięki za rady i stałą pomoc :) da się owszem wyczytać dużo informacji na forum w starych wątkach ale ciągłe rady na konkretne pytania są niezastąpione.
Zapoznaję się cały czas z budową i rozmieszczeniem elementów w tym silniku. Jutro postaram się zajrzeć jeszcze do środka i poszukać overboosta do przeczyszczenia bo z taką mocą nie da się jeździć - przy przyspieszaniu na dwójce to chyba rowerzysta mógłby mnie wyprzedzić.
-
-
Byłem dzisiaj w serwisie Fiata. Mechanik podłączył auto pod komputer. Przez ramię patrzyłem to był to chyba examiner, który jest w większości Fiatowskich serwisów.
Błędy jakie wyskoczyły :
EGR - część metalowa. mechanik podejrzewa, że prawdopodobnie sprężyna, która się w nim znajduje robi już minimalny ruch. Nie działa w całym swoim zakresie.
EGR - coś z elektroniką ale nie pamiętam jak to dokładnie było nazwane. Prawdopodobnie jest to ten elektromagnes.
Przepływomierz - tutaj można podobno odpuścić ten błąd.
W examinerze wyskoczyło jednocześnie, że wszystko się dzieje przy/do 1800 obrotów. Czyli jest to chwilowe zamulenie na czas jednej sekundy, które zauważyłem zanim samochod całkiem stracił moc w dolnym zakresie obrotów.
Błędy zostały wykasowane lecz nie dało to żadnego rezultatu. Podejrzewany OverBoost nie krzyczał, że ma jakiś problem.
Mechanik powiedział mi, że robił już Vectrę C z silnikiem 1.9 CDTi 150KM w serwisie Fiata i tam właśnie po zmianie EGRu samochód odżył. Właściciel miał problemy w zakresie 2000-3500 obrotów.
I teraz co robić ?
Szukać EGRu zapewne trzeba. Co koledzy polecacie ? Oryginał - oplowski 615zł czy jakiś zamiennik ?
-
To nie jest oplowski tylko fiatowski oryginał, bo to opel wział ten silnik od fiata.. Jak masz spalony elektromagnes to nic nie zrobisz, ale pewnie tak nie jest. Ja bym to rozebrał na części pierwsze wymył w benzynie, założył zaślepkę i powinno działać (oczywiście kolektor za przepustnicą tez do czyszczenia) - tam nie ma się co zepsuć. Jesli występuje błąd przepływomierza którego nie można wykasować to przepływomierz też do wymiany
-
EGR już czyściłem i niestety nie dało to żadnego rezelutatu.
Rozmawiałem z mechanikiem na temat tej sprężynki, która jest w nim zamontowana.
Powiedział, że sprężynka pod siłą nacisku palca będzie się owszem ruszała ale elektromagnes może być uszkodzony i nie daje rady nią ruszać.
Czy moglibyście koledzy podać mi numer fabryczny EGRu ?
Ewentualnie jakiś sklep internetowy z częściami do Fiata/Alfy gdzie mógłbym zamówić tą część.
Tutaj znalazłem zamiennik Pierburga :
http://allegro.pl/item869087325_zawo..._1_9_cdti.html