to jest efekt napełnienie przez pompę kanałów olejowych w głowicy, często przy niskim stanie oleju słuchać to na szybko pokonywanych zakrętach jak smok pociągnie powietrze.
do poloneza bym tego nie nalał a co dopiero do ar jeszcze 16v
Printable View
15W40 do Alfy 16V??? jedna odpowiedź: krótka droga do zarżnięcia silnika. Ja dziś zalałem Motul 5W40. A stało się tak że pojechałem na wymianę sondy bo paliła dużo. Okazało się że musieli wymienić olej bo było w nim paliwo. Powiedzieli do mnie tak: "ma Pan do wyboru olej: Motul syntetyk lub Motul syntetyk :) i filtr knecht lub Bosch :) innego Panu nie zalejemy do Alfy", no chyba że bym się uparł to mogli by zalać coś innego. Panowie specjalizują się w chip tuningu i mają hamownię. Jeden z nich pracował w Warszawie przy samochodach wyścigowych, ma chłop pojęcie. Jeśli coś wymieniają to tylko na oryginały hi-end. Najlepsze było to jak przyjechałem do nich i mówię że chciałbym tylko wymienić sondę bo mam już zakupioną i oni tak: "jak jest oryginalna BOSH to wymienimy, jak zamiennik to nawet nie ruszam" hehe widać że chłopaki nie wciskają byle czego i zabronią Ci montować byle zamiennika lub gównianego oleju.
Ale Piter, 10W to już półsyntetyk, a ja chciałem full syntetyk.
Wkurza mnie takie dzielenie olejów, że 10W to już półsyntetyk. A ja Ci napiszę, że 15W to jest pólsyntetyk a 10W syntetyk.
10w60 - spora ich ilośc to pełne syntetyki (aczkolwiek niektóre tylko w nazwie mają 'synthese' czy coś takiego)
15w50 - motul 300v, pełen syntetyk ;)
np taki motul 15w50 jest polsyntetykiem:)
co chcesz to lejesz, ogólnie do TSa dedykowany jest olej 10W, ale trzeba pamiętać że Włoskie samochody są produkowane w ciepłych klimatach. Na przykład, 5W-40 pokazuje, co dzieje się z olejem przy niskich (5W - zimą) i wysokich temperaturach (40-latem). Na przykład: 5W-40. Taki olej może być używany zimą przy temperaturze do -30°C i latem przy temperaturze do +35°C. 15W czy 10W już zimą nie daje rady przy takich temperaturach, wiem bo miałem 15W i zimą już przy -15 ledwo zrobiłem rozruch.