-
Mi przy takich objawach padlo ECU ale to nie jest wyrocznia.Sonda powinna zmieniac wartosci przy dodawaniu gazu.Jesli tego nie robi to jest zonk i albo ona zdechla albo ECU.U mnie byl blad regulacji sondy lambda.ECU nia nie sterowalo i palila 100 na 100 hehe.
-
Wtryski sprawdzone są szczelne, regulator ciśnienia paliwa jest ok. Wszyscy piszą sonda, sonda, ale jest to duża różnica, ostanio dwie świece miały inny kolor niż 2 pozostałe stąd moje niestety błędne przypuszczenie o wtryskach.
Jutro jeszcze raz sprawdze świece, bo zamieniłem je miejscami. Plusem jest to, że nie wiedziałem do końca jak wyjąc wtryski (już wiem) i rozebrałem cały dolot razem z przepustnicą oraz zawór vae, które jeszcze raz tym razem dokładniej umyje.
Jeśli ja już zupełnie wymiękne to pojade do AlfaSerwis w Mogilanach i zobaczymy może co pokaże komputer.
-
czujnik temperatury to tylko czujnik - skad wiesz że jego sygnał dochodzi do kompa - sprawdz kabelki, złączki - czy masz widoczną różnice w wolnych obrotach zimy/ciepły ?
-
Mi jak duzo paliła mniej wiecej tyle, co Twoja to pozmieniałem cały układ zapłonowy a szczególnie filtr powietrza i mam norme... to było zaraz po zakupie.
Pytanie przy okazji... gdzie masz kabel diagnostyczny do ABS'u bo ja mojego nie mogę znaleźć...
-
Kabel diagnostyczny jest stojąc od przodu dosłownie na prawej podłużnicy leży luźno tylko ma plastikową osłonkę (czarną) trochę poniżej akumulatora. Do abs-u udało mi się podpiąc, ale diagnotyka jest o tyle trudniejsza, że jest kod błyskowy na desce i trzeba liczyc mrugnięcia i odstępy.
Ja mam do Ciebie pytanie byłeś może kiedyś na diagnostyce i wiesz gdzie się podłączali do silnika, bo ja znalazłem 3 wtyczki z czego wiem tylko, że jedna jest od abs-u. Druga jest po lewej stronie koło mc-phersona i trzeba ją rozłączyc(tak jak w Fiacie Coupe), a trzecia jest tuż koło sterownika.
-
Tak byłem na diagnostyce i do silnika podpinali mi się kostką tą, którą opisujesz jak w fiacie coupe, trzeba ją rozłączyć jest obok gornego kielicha amortyzatora lewego stojąc przed samochodem. Kostki od ABS'u w sumie nie szukałem, ale może się tym zajmę na dniach...
Jutro mogę Ci podesłać foto tej kostki... ale to jest ta, którą trzeba rozłączyć.
-
Nie trzeba wiem, która to jest i gdzie się znajduje. To kolejnym pytaniem od czego jest 3 byc może od klimatyzacji? Tylko w schematach nic nie ma na temat diagnostyki klimy.