czyli mam oryginalnym seryjnym dolotem skierowac powietrze do stozka?
Printable View
czyli mam oryginalnym seryjnym dolotem skierowac powietrze do stozka?
Kolega alfasound_mania w sprawie stożka również polecam tylko mógł byś jeszcze doinwestować ok 150zł w obudowę stożka K&N i olej do Twojego filtra problem z brudem i ciepłym powietrzem zniknie, a dźwięk i osiągi pozostaną. Natomiast co do układu wydechowego to jeśli masz strumiennicę łuskową to tłumiki zostaw, układ przelotowy jest super ale bez strumiennicy, ona za szybko wyrzuca spaliny a to też nie jest dobre (znam to z autopsii na silniku Tipo 2.0 16V 150KM). Proponuję jeszcze turbinkę na dolocie koszt ok 200zł u Jackiego i ok 350zł u K&N, zimnego powietrza nigdy dość. Pozdrawiam i uważaj na policję przy Twoich decybelach z wydechu.
podpatrz sobie u najlepszych :
http://www.knfilters.com/search/prod...x?Prod=57-0188
http://www.knfilters.com/instructions/57-0188_inst.pdf
:)
<b>rafal155</b> do złej osoby zaadresowałeś posta:)
<b>scudo</b>nie jestem jakimś specem od tych spraw , po prostu kiedyś czytałem że całkowita przeróbka układu dolotowego zaczyna się przez stożek przez owy kolektor na układzie wydechowym przelotowym kończąc z tym że niesie to za sobą bardzo głośny dźwięk wydobywający się z rury wydechowej i nie wiem czy ma to sens do codziennej jazdy. Jeśli chodzi o podnoszenie mocy w benzynkach jest to chyba najtańszy sposób , lecz więcej powietrza to więcej paliwa więc bez strojenia się nie obejdzie i tu rodzą się kolejne tematy czy fabryczne wtryski i pompa dadzą sobie z tym rade. Reasumując puenta jest taka że takie drobne przeróbki to raczej tylko efekt placebo a coraz to konkretniejsze przeróbki niosą za sobą masę innych i np. ja z braku funduszy na jakiś fajny projekt, jeżdżę serią z tym że staram się że bby była w jak najlepszym stanie i dostawała dobre paliwo:)
Pozdrawiam.
(zaznaczam że moja wiedzą to to co przeczytam gdzieś w jakiś artykułach i nie dam za to Sobie głowy uciąć:p)
Scudo jak masz alfe 155 i silnik 1.7 lub 1.8 z plastikowym kolektorem to jak zmienisz go na aluminiowy większy to masz 2-3 konie więcej i lepszy momemt obrotowy