jest ktoś chętny ???
Printable View
jest ktoś chętny ???
witam.
tez mam problem z falujacymi obrotami ale jak chodzi ssanie jest ok. jak po krotkim postoju odpalam, a silnik jeszcze cieply. to jakis czas wolne faluja.
po wymianie wszystkich filtrow to samo.
komputer pokazuje blad- air mass flow- low signal.
ktos pomoze ? :D
deikatne (bardzo delikatne) falowanie na zimnym silniku, szczegolnie w ujemnych temp moze miec zwiazek z ladowaniem i alternatorem. po odpaleniu w aku brakuje pradu a altek chce go jak najszybciej naladowac wiec stawia obciazenie silnikowi. regulator reguluje napiecie zmieniajac obciazenie silnika i to wywoluje falowanie. sprawdzalem to z woltomierzem. jak wylaczy sie wiatla i inne odbiorniki pradu to falowanie ustaje. falowania nie ma takze na cieplym silniku i jak jest cieplo na dworze bo aku nie bierze tyle pradu i altek nie stawia takiego obciazenia. mozliwe ze to naciagana teoria ale te objawy juz nie raz mi sie sprawdzaja.
u mnie spalona świeca po wymianie zero pływania :):):)
Co prawda mam benzynę, ale chyba masz rację.
Dzisiaj 9rano na termometrze -17*C. Alfa stała u dziewczyny pod chmurką. Zapalił bez problemu no i jadę ją zawieźć na przystanek. Po ujechaniu pół km na krzyżówce mi zgasł. Później na drugiej krzyżówce to samo. Zauważyłem że w tym samym momencie falują nieźle obroty. Jak już wracałem do domu to po 20km jak silnik złapał wkońcu temp. silnik przestał falować, albo robił to delikatnie , ale już nie gasł. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ogólnie jest cholernie zimno i moja Alfa (tak jak i JA) nienawidzi zimna. Jak było 0*- -7*C nie było problemów. Zobaczymy jak mrozy zelzeją czy te kaprysy jej przejdą. Teraz zapowiadają u nas ponad -20*, masakra :(
Czy FiatEcuScan wskazuje, która świeca żarowa jest uszkodzona? U mnie faluje jak jest zimny silnik i podejrzewam właśnie świecę żarową, niski stan napięcia akumulatora bądź też słabą masę przy silniku. Takie objawy zauważyłem po podłączeniu wzmacniacza do autka:). Dziwi mnie trochę to, że jak mam wyłączonee radio(oczywiście wzmacniacz załącza się wraz z radiem) to też falowanie występuje. Jaka ciekawostkę mogę napisać, że jeszcze mi wariuje prędkościomierz przez kilka kilometrów na zimnym silniku. Na ciepłym wszystko jest OK. Spróbuje naładować aku pod prostownikiem i sprawdzę czy jest to wina akumulatora, a następnie przejdę do świec żarowych.
Też mam ten problem z falowaniem na zimnym,świece chyba informuje kontrolka świec gdy któraś spalona,a czy nie bę dzie winien zawór ciśnienia na pompie?