a macie gaz??
Printable View
a macie gaz??
nie mam gazu na pb jezdze ,dzis jezdzilem i znowu zapomnialem sprawdzic! :/
kolego a taka różnica że jak mi sie przełączy na gaz to nic nie wyświetli ;]
same kreski, a jak po odpaleniu mam na pb to pokaże "zasięg"
hmm ja miałem podobny przypadek zatankowałem pod korek i zapalając auto nie poczekałem aż wskazówka paliwomierza dojdzie do końca zakręciłem i tam gdzie była tam została na ok 3/4 jakież było moje zdziwienie już myślałem ze sobie narobiłem bigosu ale po ok 100 km jazdy wróciła na swoje miejsce. Teraz po każdym tankowaniu czekam aż wskazówka się zatrzyma i wtedy dopiero odpalam.
ha! faktycznie pokazuje u mnie na ile km paliwa zostalo, ale chyba nie chcialem tego widziec :( troche ponad 1/4 baku a komp pokazuje ze paliwa na 86km (czyli okolo 350km na pelnym baku? :D )
Co do gazu to nie mam, dzisiaj zmienilo sie z 470 na 580 czyli moze sie tam cosik przywiesilo tylko .. poczekam jeszcze i zobacze
Sprawa jest prosta, acz skomplikowana zarazem.
Nie wiem do końca jakie algorytmy to liczą, ale wygląda to mniej więcej tak:
-spalanie średnie jest liczone tylko z jazdy z prędk. pow. 5km/h (postojowe nie jest liczone)
-spalanie bieżące liczy chyba z zależności podanego paliwa do przejechanej drogi (inaczej podaje spalanie "pod górkę" i "z górki" przy tych samych obr. silnika, prędkości i na tym samym biegu )
-dystans do przebycia zależy od ilości paliwa i średniej pomiędzy spalaniem średnim, a bieżącym,
ktoś wogóle to łapie, czy mam to jaśniej opisać :D