Jak odkręcisz korek od skrzyni zleci Tobie jakieś 4 litry.
Uzupełniasz olej. Przejeżdżasz 50-100km i powtarzasz operację. Ja tak robiłem w swojej 166
Printable View
Jak odkręcisz korek od skrzyni zleci Tobie jakieś 4 litry.
Uzupełniasz olej. Przejeżdżasz 50-100km i powtarzasz operację. Ja tak robiłem w swojej 166
Wiesz nie sądzę aby zleciało 4L gdyż mieści się tam 3.8L
Jeszcze nie widziałem żeby skrzynia automatyczna miała w całej swojej objętości tylko 4 litry oleju.
normą jest 9-10 litrów.
Q-system ma normlany konwerter momenty obrotowego a tam się mieści trochę oleju
Witam. Też mam ta skrzynie i oleju co prawda jeszcze nie wymieniałem ale sama skrzynia jest rewelacyjna , czytając cały ten post nie rozumiem z kąt ta niechęć do automatycznej skrzyni biegów. W sumie sam jestem ciekawy ile mieści się oleju w niej bo czeka mnie taka wymiana w najbliższym czasie. Dużo czytałem o oleju do tej skrzyni i ja będę wlewałMotul Dexron III . pzdr
Ja zakupiłem 156 z tą skrzynią dla żony (w weekendy dla mnie :) ).
Narazie wiem tylko, że to japońska skrzynia firmy Aisin i ... że świetnie działa (zmienia biegi).
Nie będę się sprzeczał ale czemu w instrukcji pisze że jej pojemność to 3.8L ?:confused:
Wiesz podejrzewam że jakieś 70% ludzi którzy narzekają na ASB nigdy nie jeździło automatem, 20% z nich miało okazję jeździć zajeżdżoną skrzynią jakieś 5-10 km, 5% jechało dobrą skrzynią ale tylko kawałek i nie zdążyli się przyzwyczaić no a ostatnie 5% jeździli automatem sporo ale im nie odpowiada i wolą manuala :) Ja osobiście jestem zakochany w Alfie i w automacie (mam ją już ponad 2 lata)nie wyobrażam sobie żebym kupił teraz auto z manualną skrzynią. Często jeżdżę w manualu ale teraz jest to dla mnie katorga :)
Mówiąc szczerze dokładnego spalania nie znam ale tak średnio w cyklu mieszanym wychodzi mi tak około 10-11 L\100km
Kurka ja kupiłem Tutele GI\A i mam tylko 4L miałem wczoraj wymieniać ale tyle się naczytałem że już sam nie wiem co z nią robić. Czy ktoś mi powie czy GI\A będzie odpowiednia? Oraz jak wkońcu jest z tą pojemnością skrzyni?
To ja nie wiem, ale P4 (użytkownik Pfourul )twierdzi że skrzynia ta zabiera sporo wigoru silnikowi :P A jeździ już dość trochę na niej z tego co wiem ;] Ale automacik fajna sprawa :) A co do oleju to może też się go popytajcie, pewnie będzie co wiedział więcej. Pozdro
Spójrzcie w dane techniczne silnika 2.5v6 z manualem jak i automatem - jakiś drastycznych spadków osiągów tam nie widac.
Ta fajnie, że na kresce Vkę objeżdża zwykły klekot 140KM, bo nie masz szans go dogonić przy tej opóźnionej zmianie biegów.
Pojedynek z zwykłą Vką wygląda tak, że na 1 idą łeb w łeb ale przy zmianie biegów już widzimy dupę od manualnej Vki.