strumienica w miejsce katalizatora?:) A jak z emisja spalin i badaniem technicznym? Przyczyn spadku mocy moze byc wiele, niekoniecznie katalizator. Jest jakas inna opcja sprawdzenia tego bez wykrecania go?;d
Printable View
strumienica w miejsce katalizatora?:) A jak z emisja spalin i badaniem technicznym? Przyczyn spadku mocy moze byc wiele, niekoniecznie katalizator. Jest jakas inna opcja sprawdzenia tego bez wykrecania go?;d
Nie mam pojecia jak to sprawdzic... moze wlasnie przez emisje spalin?? A zuzyty katalizator ma ogrone znaczenie jezeli chodzi o moc... a co do badan technicznych to mnie nie dotycza :P ja tylko z dokumentami podjezdzam :D
Boxer CHYBA nie ma czegoś takiego jak silniczek krokowy. Nie jestem mechanikiem, ale z tego co piszą różni ludzie na forum, silniczek krokowy służy do zmieniania faz rozrządu. A tego boxer nie ma .Cytat:
Napisał Remek
Proszę kogoś kto wie na PEWNO o potwierdzenie bądz zaprzeczenie.
Silniczek krokowy odpowiada za wolne obroty i znajduje sie prawie w kazdym aucie z wtryskiem paliwa a wariator odpowiada za zmiane faz rozrządu i tego w boxerkach ani w V6 nie maCytat:
Napisał medork
jutro w godzinach popoludniowych na forum wrzuce pelen opis ze zdjeciami i w tedy,mam nadzieje,wszystkie watpliwosci zostana rozwiany :)
a 75andrew155 ma racje ;)
tak czytam i widzę podobne objawy przeczytaj sobie mój temat a może znajdziesz rozwiązanie http://www.forum.alfaholicy.org/topi...4183.htm#51314
Moja AR też strasznie sie muli... kiedyś ciągneła od doslownie 3 tyś obrotów a teraz gaz w podłodze a przyśpieszenie jak na 1.8 TS znikome. Dopiero od 5 do 6 tyś obrotów dostaje nagłego kopa tak jakby włączyło sie turbo. Do tego strasznie cyka.. możliwe że uszkodzony jest wariator i zmienne fazy rozrządu nie działają i pozostaly w takiej pozycji ze auto ciągnie od 5 tyś do 6?? Dodam też że to nie wina katalizatora, świece też mam nowe Bosha ( gdzieś na forum wyczytałem ze maja byc NGK bo na tych sie muli, możliwe to jest??) Sprężąnie na tłokach wynosi ok 9 bar, silnik pracuje równo (około 900 obr/min), jestem po resecie EKU ale to też nie wiele pomogło... Może ktoś miał podobnie bo mi już dosłownie rece opadają...
Strzlaa da sie to w T.S zastosowac?
nie wiem jak w ts, może ktoś z forumowiczów sie orjętuje
Gmertanie w przepływce jest możliwe tylko w przepływce klapkowej a T.S 16 V takiej nie mają i dlatego zdychają :D Jesli słyszysz takie cykanie to chyba masz problem z hydraulicznym ustawieniem luzów zaworowych