zgadza sie
Printable View
zgadza sie
średnia cena płytek to ok 20 zł lepiej kupić niż krzywo zeszlifować co się odbije na całym układzie.
głowicę dokręcałem po ok 1000km zgodnie z tym co było napisane w manualu i na zestawie AJUSA (zgodnie z war.producenta uszczelki)
możesz przy okazji bo może nie jestem w temacie - przechylasz silnik czy masz inny plan wyjęcia głowicy przy szybie (szpilki niestety w bloku) bez wyjmowania silnika?
Zamierzam to zrobić bez wyjmowania i przechylania silnika i domyślam się że będzie łatwo.
Gdzie dostanę te płytki pod zawory?
Czy ktoś już przerabiał ten temat?
Przed zdjeciem wałków musisz zmierzyć jaki jest luz na zaworach jesli jest za mały możesz ratowac się szlifowaniem jeśli jest za duży musisz dokupić płytkę grubszą od tej która jest w silniku o wymiar który jest potrzebny do prawidłowego luzu. Płytki na sztuki kupisz tylko w ASO lub w warsztatach gdzie robią Alfinki . Ja ten temat przerabiałem ale w silniku 1.8 Turbo w V nie musiałem kupować pastylek
Wiem że bloku silnika się nie szlifuje mimo to że jest aluminiowy, ale jak z głowicą. Ile maksymalnie można ją "zedrzeć"? Jaka będzie później różnica w pracy silnika?
Może zadaję pytania jak laik więc sorry ale nie chce mieć później jakiś wątpliwości ;)
Witam ! Mam pytanko wczoraj poszla mi uszczelka pod glowica , a trz dni temu wymienialem olej z filtrem czy mimo to ze olej jest nowy znowu musze kupic nowy
A zrobiłeś już wymianę uszczelek?? Przy takiej operacji warto wymienić olej i filtr. A jak objawia się u Ciebie wywalona uszczelka??
odpalilem rano samochod kopcil jak w sciekly zrobilem doslownie piec kilometrow i z zimnego silnika temperatura w zrosla do konca . Ale juz kilka dni w czesniej mi sie nie podobalo jak sie zachowywal silni dlatego wymienilem swiece kable no i ten olej z filtrem . No ale jak trzeba to coz . Wlasnie odwiozlem moja aAlfe do mechanika i za sama robote powiedzial mi przynajmiej 350 zl bo odrazu zrobi dwie glowice przy jednej robocie , Nie wiem ile jeszcze za czesci . Pozdrawiam