to się nazywa tuning ;) gratulacje wytrwałości i osiągów
Printable View
to się nazywa tuning ;) gratulacje wytrwałości i osiągów
Nawet teraz gdy jestem w pracy na nocnej zmianie banan z buzi mi nie schodzi jak pomysle o wrażeniach z jazdy :D.
Dzięki mrutyna.
Piękna robota:D Jak to czytam to nie mogę wyjść z podziwu dla włożonej pracy w ten projekt i osiągnięty cel. To musi być super uczucie, gdy patrzą z niedowiezaniem podczas wyprzedzania na tył Twojej belli i widzą 1.9 JTD:) Gratulacje i powodzenia w dalszych modyfikacjach.
Wasze odpowiedzi panowie to miód na moje serce.
W czasie podróży po autobahnie szwaby w nowych passatach na prawde mieli nie lada zagadke,zwłaszcza zapamientam sobie mine gościa w nowej A4 .Na łożu smierci to będzie jedno ze wspomnień ,które sobie przypomne hehe.
Powoli planuje budrzet na dalsze modyfikacje.W gre wchodzi swap skrzyni ze 159 ,która to jest iście pancerna,no i będe rozglądał się za człowiekiem, który specjalizuje sie w kuciu włoszczyzny,ale to dalsza przyszłość.Teraz szukam zegarów i foteli z GTA no i trzeba pomyśleć o delikatnym bodykicie z dobrym alu.
W najbliższą sobote będzie spotkanko z Audi a8 4,2 310Km benzyna i z Bmw 535d.Licze ,że nagram filmiki i za zgodą właścicieli wstawie je na forum.Na wygraną niema co liczyć, ale pościgać sie z takimi furakami to sama przyjemność.
Jeszcze raz dzięki za otuche.Pozdrawiam
Raczej o Fiata Coupe ;)
Dokładnie, chodziło o FIATA Coupe.Auto już w serii 220 konnej oszałamiające,a tamto które widziałem podobno było zrobione na ponad 400.Byłem świadkiem walki z ori 405 konną corvette c5 i wynik był ośmieszajacy dla Amerykanki.
Naprawdę super auto i chyba najbardziej niedocenione w całej włoskiej historii motoryzacji.
---------- Post dodany o godzinie 22:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:24 ----------
Jako,że dwóch uzytkowników zapytało mnie o temat szpery w Alfie 2,4 ,odpowiem na forum ogólnym.Otóż oryginalna ,alfowska szpera Q2 jest niewykonalna do zamontowania w modelu 2,4.Znam osobe w Uk,która usiłowała cos takiego zrobic ale niestety bez skutku,dlatego też jeśli ktoś się ogłasza na różnego rodzaju aukcjach że ma oryginalną szpere Q2 i pasuje ona do 156 2,4 to jest to bzdura.Do 1,9 owszem ale 2,4 odpoada.
Jednak jest rozwiązanie ,ale tylko dla 2,4 10v gdyż ma ona skrzynie gdzie wsteczny bieg jest włączany z podciąganą do góry tzw "zapadką".
http://arkuszowa2a.pl/ciekawostki.php?str=2&c=19
Nie jest to jakaś forma reklamy,mój znajomy w swojej 2,4 136Km ma taką szpere zamontowaną i jest bardzo zadowolony.Sam przeprowadzałem jazde próbną i moge ją polecić.
Temat szpery w 2,4 175Km na dzień dzisiejszy jest nieogarnięty i to nie tylko w PL ,ale i też w mekce tuningu włoszczyzny-UK.
Pozdrawiam Michał
Musze przyznać że mi się podoba mi się ta recepta.
Ludzie którzy modyfikują auta na 1 / 4 mili stosują naprawdę zawansowane przeróbki, a tu intercooler od Saba, mocniejsze turbo, trochę elementów od młodszego modelu (159) i sukces.
Taka modyfikacja silnika w lżejszej Alfie 147 + odchudzenie o 50kg (lekka maska, wydech, itp.) i mamy naprawdę szybkiego niepozornego diesla.
Hehe recepta dobra ,bo sprawdzone podzespoły ,no ale niestety za koszt części można by kupić 156 w bardzo dobrym stanie,a np. samych sprężarek wypróbowałem 3 ( gt2256,gtb2056v garrett,no i aktualna hybryda z wiekszą stroną zimną gt2260),ale to się nie liczy,ważne by wszystko ładnie banglało.
Ogólnie 159 to bardzo udany model,ma mocne,rozwojowe podzespoły.Już dziś wiem, że układ wtryskowy i pompa paliwa wystarczą mi na zdrowo ponad 300Km.Docisk(wzmocniony na wszelki wypadek u pana Radzikowskiego) i dwumas są również bardzo wytrzymałe i niuton rzędu 550-580 spokojnie mi przeniosą z dotychczasowym spiekiem.Obawiam się o standard skrzynie ze 156 ,ale i na to jest recepta,czyli swap ze 159 2,4 210km (w tej wersji szpera pasuje Q2 na zasadzie p&p).
159 2,4 210 Km jest bardzo rozwojowym autem i bardzo żałuje, że nikt nie podejmuje sie tuningu tego auta.Wiadomo waga w niej robi swoje ,ale 300Km to nie jest żadne wyzwanie w tej wersji ,a osiągi bankowo były by o wiele lepsze niz w krowiastym i mulastym 3,2.
Co do 147 to prezentuje wykres zaprzyjaznionego użytkownika z UK takiej "dłubniętej" 1,9 16v.Ciekawostką jest fakt ,że siedzi tam tylko nieorginalna turbina i jakis spiek,no i oczywiscie IC,szczegułów nieznam bo kolega nie chiał sie podzielić wiedzą.Auto stworzone tylko do 1/4 mili.Podobno waga to 1040Kg i faktycznie po tym jak objeżdżał ten potworek inne wydumki można w to wierzyc.Inna sprawa ,że dymiła jak lokomotiv GT ,a i pewnie EGt było kosmiczne.Niemniej mozna zrobić z dieslowskiej Alfy killera na 1/4.
Dziękuje jeszcze raz za miłe słowo.
auto super. Wielkie gratulacje.
Wrzuciłbyś wykres jeszcze tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...szych_alf.html