odma to ten krótki cienki przewód który idzie do przepustnicy czy tam do krokowego? <nie pamietam jak juz tam jest>od głowicy?
Printable View
odma to ten krótki cienki przewód który idzie do przepustnicy czy tam do krokowego? <nie pamietam jak juz tam jest>od głowicy?
i ci bedzie sie działo jesli bym jezdził z odpieta odmą?
prosił bym zeby jeszcze ktos opisał mi patent z nafta, bo chyba nie zaszkodzi to w niczym, a moze pomuc, warto chyba spróbowac?
po odpięciu odmy trzeba zaślepić króciec od układu ssącego żeby nie brał lewego powietrza a wąż od odmy włozyć w jakąś pół litrową butelkę po wodzie i gdzieś przymocować bo tam może rzygać olejem. Pojeżdzić i poobserwować co sie dzieje.
Naftę leje się na zapieczone pierścienie przed zmianą oleju w silniku. Na wieczór odkręcasz świece(zimny silnik) wlewasz po 100-200 ml do każdego cylindra zakręcasz świece (tylko łapiesz gwinty nie do konca). Rano należy dokręcić świece, zapalić silnik, rozgrzać do 90 st i wymienić olej bo cała nafta spłynie do miski i rozrzedzi olej. Po wymianie trzeba na początku delikatnie traktować gaz po jakiś 10-20 km można zacząć mu dawać powoli.
Uwierz mi, że już nie jeden kierowca był w ciężkim szoku jak zrobił generalkę za 5 zł :D
Spróbować zawsze możesz jak tak robie przed każdą wymianą oleju w każdym z trzech aut i nie wiem co to zapieczone pierścienie :)
oki, czyli rozumiem ze z wymiana oleju filtr tez, a jesli pierscienie sa zapieczone to to pomoze?
Tak filtr też. Jeżeli zbliża Ci sie wymiana oleju to jest to zabieg nawet wskazany, niczym nie ryzykujesz a możesz tylko zyskać bo zapieczone pierścienie ładnie puszczają po nafcie. Należ zacząć od najprostszych sposobów a dopiero później rozmontowywać silnik.
Zapomniałem napisać ze tłoki ustaw sobie tak żeby były w jednej lini na środku cylindrów.
byłbym bardzo wdzieczny za zrozumiałe wytłumaczenie o który to wąż chodzi, dzis lukałem , ale jest ich tam troszke
To wstaw zdjecie silnika to pokażemy Ci o co chodzi
A ile Ci dokładnie łyka tego oleju? Bo jak masz ciężką nogę często to wiadomo, że TS Ci będzie brał trochę oleju nawet jak jest w dobrym stanie. Ważne tylko, ile go idzie od wymiany do wymiany. Spróbuj z naftą, dobry patent - nie zaszkodzi a może pomóc - 5zł nie pieniądz ;)
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
Ja bym jednak został przy butelce bo to jest dobra metoda na sprawdzenie czy w skrzyni korbowej nie występuje nadmierne ciśnienie - jak będzie sie tam zbierał olej to już jest coś nie halo, jak tylko opary to ok.
Filtr się zapcha i nic nie zobaczysz. Poza tym szkoda kasy tylko na czas testu i diagnozy.