Witam koledzy podepnę się pod temacik :).
mam ok 2 cm luz na pedale sprzęgła podejzewam ze sie zapowietrzył poniewaz wymianiałem klocki z tyłu i regenerowałem zaciski . proszę o pomoc jak odpowietrzyc sprzegło w alfie 156 2.4 JTD cf3 .
Printable View
Witam koledzy podepnę się pod temacik :).
mam ok 2 cm luz na pedale sprzęgła podejzewam ze sie zapowietrzył poniewaz wymianiałem klocki z tyłu i regenerowałem zaciski . proszę o pomoc jak odpowietrzyc sprzegło w alfie 156 2.4 JTD cf3 .
Tak z trzy miesiące temu wymieniałem (w ASO!)płyn hamulcowy. Pytałem gościa w czasie wymiany jak będzie odpowietrzał sprzęgło?....Powiedział mi, że przy odpowietrzaniu każdego z zacisków, sprzęgło odpowietrzy się przy okazji samo....W czasie odpowietrzania nic nie wspominał o żadnym zaworku na wysprzęgliku.....nie kazał mi nawet wciskać sprzęgła... tylko hamulec.
Czytając wasze posty mam wątpliwości, że zostało to zrobione dobrze...a sprzęgło chodzi mi ciężko od początku ;)
To na pewno było ASO (AUTORYZOWANA stacja obsługi)? - w każdym mają przyrząd ciśnieniowy do odpowietrzania i nic nie trzeba naciskać ani sprzęgła ani hamulca
witam!!
odpowietrzałem sprzegło bo pedał był w podłodze, lecz pojawiło sie ale!! przeczytałem gdzies ze, sprzegło lepiej odpowietrzać przy otwartym korku w zbiorniczku płynu hamulcowego? Niewiem co o tym sądzicie i ile w gym prawdy ?? Drugie gdy wciskalem sprzeglo pare razy kolega odpowietrzal to za kazdym razem zstawalo w podlodze musialem kilka razy wcisnac dop zaczynalo normalnie pracować Czemu tak jest czy cos zle robilem czy jednak ten niesczesny wysprzeglik do wymiany lub pompa
pozdrawaim
a gdzie w 147, takiej jak mam w opisie znajduje się wysprzęglik?
w skrzyni albo na wierzchu pod akumulatorem
Panowie potrzebuje wszej pomocy...
Właśnie siedzę w garażu ,bo zabrałem się za odpowietrzenie sprzęgła.
I teraz moje pytanie, czy dobrze to robię:
-odkręcam odpowietrznik na wysprzęgliku
-wciskam pedał sprzęgła który zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik, dźwigam ręcznie pedał sprzęgła
-odkręcam odpowietrznik i ponownie wciskam pedał sprzęgła - zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik itd....w koło macieju
dobrze się za to biore??
---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------
i jeszcze jedna rzecz. Pompę najprawdopodobniej też należy odpowietrzyć... Zakręciłem wysprzęglik i pedał wpada 3/4 w podłogę i tylko 1/4 powoduje ruch sztangi wysprzęglika.
źle to robisz zapowietrzysz strasznie w ten sposób sprzęgło.. zawsze płynu miej w zbiorniczku max.. i teraz tak przy twardym pedale sprzęgła odkręcasz odpowietrznik i wciskasz pedał do końca, zakręcasz odpowietrznik i pompujesz pedałem sprzęgła aż zrobi się normalne
jak straciłeś teraz sprzęgło i nie możesz "napompować" pedału to weź strzykawkę napełnij płynem hamulcowym i wstrzyknij przez odpowietrznik i odpowietrz tak jak napisałem
Witam panowie, czy ktorys z was wie jak powinna byc zalozona tarcza sprzegla w silniku jtd 8 v 115 ps ? sprzeglo w tym samochodze jest odwrotne, docisk jest cigniety nie pchany przez ramie.
Pozdrawiam.