-
To nie wielkość głośnika a jego parametry T-S decydują w jakiej skrzyni powinien zagrać.
Jeśli nie masz do niego żadnych to postaraj się zachować litraż i port taki jak miałeś w tej domowej skrzynce.
Później zawsze możesz poeksperymentować w czasie odsłuchu z długością portu ew. jego zaślepieniem.
Co do kabli - nie ma co przeginać. Kabel to tylko kabel. Ważne żeby był dobrej jakości z miedzi OFC. Teraz na rynku jest dużo chińskich kabli robionych z aluminium powlekanego miedzią. Dość łatwo je rozpoznać po rozcięciu.
Istnieją na tej ziemi audiofile którzy po samej zmianie kabla z takiego za 20 tys na taki za 40 tys starają się dosłuchać jakiś różnic w brzmieniu.
Mam kilku takich klientów - ich kasa, ich ucho. Jak dla mnie przerost formy nad treścią.
Generalnie audiofile dzielą się na takich którzy słuchają sprzętu i na takich którzy słuchają muzyki :-)
Ja etap fascynacji "klockami" już przeszedłem i teraz wolę posłuchać muzyki niż godzinami siedzieć nad systemem i zmieniać kabelki :-)
-
2 załącznik(i)
Panowie odkopuje temat gdyż w moim autku pojawiła się nowa zabawka która popycha cały projekt to przodu . Monacor carpower 4/400 jest wzmacniaczem który będzie napędzał głośniki z przednich drzwiach i subwoofer . Podłoga bagażnika już prawie gotowa (jutro dam zdjęcia ) , kable przeciągnięte do bagażnika to sinusline 20mm2na zasilaniu i 25mm2 na masie. Niesiety okazało się że obudowa głośnika basowego jest za cienka i może pracować . Od przyszłego tygodnia zabieram się za nią . Głośnik basowy już wybrany Ground zero Hydrogen GZHW 20X
-
doklej kilka warstw żywicy, na to masa gumowa na pędzel bolla, na koniec maty wytłumiające, ścianki ok 1,5 cm w moim subie twarde jak chu. a głośnik mam udimension na mocnym wzmacniaczu hifonicsa
-
2 załącznik(i)
podłoga w końcu na miejscu w sumie podniesiona została o 50mm w stosunku do oryginalnej.Przez usunięcie klapy koła zapasowego głębokość wzrosłą do 75mm co dało możliwość zamontowania wzmacniacza w podłodze . Dostęp do koła będzie bardzo dobry całość będzie sie podnosiła jak oryginalna klapa. Na razie wygląda to jak na zdjęciu
-
6 załącznik(i)
No i zbliżam się powoli do końca klapa już na swoim miejscu . Zostało jeszcze do zrobienia frezowanie na szybkę i rozwiązać sposób chłodzenia skrzynki ze wzmacniaczem , Myśle nad czterema wentylatorami z kompa 60x60mm podłączonymi przez przekaźnik do sterowania wzmacniacza .Cała klapa będzie zamykana na zamek a w jej otwieraniu pomogą 2 siłowniki gazowe .Szyba nad wzmacniaczem będzie na co dzień przykryta wykładziną a od święta dywanik się zabierze .
-
no zaczyna wyglądac jak byś chciał jakieś wentyle to pisz na pw
-
-
6 załącznik(i)
Witam ponownie z powodu braku czasu troszkę zaniechałem aktualizacji wiadomości .Co nie znaczy że nic nie było robione . Został zakupiony kondensator 1 Farad firmy Hollywood Energetic parę metrów peszla poliestrowego i dziesiątki złączek , oczek itp. Co do samej zabudowy to została zaimpregnowana farbą żeby nie chłonęła wilgoci .Dzisiaj udało mi się zacząć oklejanie wszystkiego dywanem .Do zrobienia zostało jeszcze podłączenie chłodzenia i oświetlenia , zamontowanie wszystkiego w aucie . Muszę sie też pochwalić ze już w tym tygodniu w moim autku zagoszczą gadżety od wujka Greddy'ego czyli turbo timer Greddy i wskaźnik ciśnienia doładowania Greddy( w miejscu seryjnego zegarka )
dołączam pare fotek: audio i innych extrasów
Załącznik 33336Załącznik 33338Załącznik 33339Załącznik 33340Załącznik 33341Załącznik 33337
-
3 załącznik(i)
W sobotę udało mi się wstępnie wszystko zamontować na swoim miejscu . O dziwo wszystko się zmieściło i ma swoje miejsce .teraz zostało wymontować całą zabudowę wyfrezować otwory pod seryjne oczka do siatki bagażnika wszystko okleić dywanikiem, podłączyć wentylatory podświetlenie i znowu zamontować w aucie . Nadal trapi mnie temat głośnika basowego , zabudowa boczku idzie do przerobienia pod głośnik 25 cm i zaczynam szukać głośnika może macie propozycje mogę przeznaczyć ok 600-700 zł na głośnik który zagra w ok 20 litrach obudowy zamkniętej parę zdjęć z prac .
-