Ja obstawiam rolkę/napinacz paska wyrównoważającego - u mnie podobnie gwizdało gdy był zbyt mocno naprężony ten pasek.
pozdr.
Printable View
Ja obstawiam rolkę/napinacz paska wyrównoważającego - u mnie podobnie gwizdało gdy był zbyt mocno naprężony ten pasek.
pozdr.
i jak sobie z tym poradziłes? aby ten pasek wymienić trzeba wymieniac cały rozrząd?
pasek jest na wierzchu, zaraz po zdjęciu osłony rozrządu jest do niego dostęp - paska rozrządu nie trzeba ruszac, ale możesz zdjąć pasek wyrównoważający i będzie wtedy jasne czy świszczy dalej czy nie.
a to można odpalić silnik bez tego paska równowazącego? czy ten twój świst to było cos takiego jak na filmiku który wstawiłem? w Towim przypadku pomogła wymiana roki tego paska tak?
pytam bo rozrząd był robiony zaledwie ok. 20 tys km temu i niestety wiem że tego paska balansowego nie wymienili:(
To znaczy u mnie to było tak, że podczas wymiany rozrządu ten pasek "balansu" został zbyt mocno napięty i wystarczyło popuścić na napinaczu. Dźwięk był podobny do tego u Ciebie z tą różnicą, że u mnie go było słychać od razu i nasilał się ze zwiększaniem obrotów. Z tym, że nie była założona osłona rozrządu.
Bez tego paska można silnik odpalić i będzie chodził normalnie - są nawet asy co jeżdżą bez tego paska, ale takich praktyk nie polecam. Mam nadzieję, że coś pomogłem. Podrawiam.
mój tez sie nasila wraz z obrotami ale słychac go dobrze dopiero gdzies ok 3000tys. chyba tak śmigam już od dośc dawna bo w kabinie tego nie słychać az tak (lekki gwizd przy 3 tys.)i dopiero teraz zwrócilem uwagę i słuchałem przy otwartej masce. mam nadzieję że niczego nie popsułem:(
Póki się nic nie urwało to chyba jeszcze się nie popsuło zbytnio. Ja bym zwalił tą osłone rozrządu - duzo więcej z tym roboty nie ma niż z wymianą paska PK, a samo to już da odpowiedź czy to stamtąd te dźwięki.
Zobacz sobie w dziale "zrób to sam" jest manual o wymianie rozrządu - jest cały układ rozrysowany, jak ustawić napinacze, co w jakiej kolejności itp.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...v_t_spark.html
dźwięki na bank z rozrządu i mam nadzieje, że to tylko ten pasek balansowy