-
podpinam sie do tematu, ja mam gtv 2.0 ts i jak rozpedzam samochod i nagle przychamowalem to wlanczal mi sie abs i ciezko bylo go zatrzymac pare razy bym nie zdazyl wychamowac w miescie czym to moze byc spowodowane.?
drugie pytanie do czego sluzy dziwna pompka pod deska po lewej stronie przy sprzegle, taka obudowa z guziczkiem gumowym. powie ktos co to jest i do czego sluzy?
-
To jest o ile się nie mylę tzw. "powypadkowy" odcina paliwo przy dzwonie albo większym zwarciu.
-
sprawdź amortyzatory, bo moze masz słabe i koło nie dociska - traci przyczepność i ABS się włącza
często pomijany problem
najlepiej byłoby też oczyścić pierścienie i okolice przy czujnikach, czy się nie zakleiły brudem i sprawdzić ich odległość
mozesz też mieć pęknięty pierścień, wyłamany ząbek/ząbki i też będzie fiksował
a ta 'pompka' to wyłącznik udarowy, jak kolega wyżej napisał, odcina zasilanie do pompy po mocnym uderzeniu
u nas są dziurawe drogi :P i co jakiś czas go dociskam dla pewności
-
Czyli miałem rację, w 156 dociskałem i teraz w GTV robię to po każdej trasie praktycznie, twarda a drogi jak ww. dziurawe jak cholera.
-
żaden wysiłek, a można się uchronić od niezapowiedzianego braku mocy na środku skrzyżowania, przy wyprzedzaniu itp itd
niektóre marki mają w przeglądzie sprawdzenie wyłącznika uderzeniowego po określonym przebiegu
-
sa kabelki z przodu przy kołach , wiecie ocb dokladnie przy nadkolu idace do tarcz chyba. co to sa za kabelki ?
-
Kabelki idące do tarcz? Czujnik ABS? Albo czujnik zużycia klocków...tak mi się wydaje, bo innych kabelków tam raczej nie ma.
-
nie wiem bo jeden jest zerwany wlasnie i nie wiem , jest to kabel raczej bardzo widoczny , i abs dziala, ale myslalme ze moze przez to wlasnie tak dziwnie hamuje
-
A skąd on wychodzi? Z siłownika?
Jeśli tak i to świeżo nabyty samochód to pewnie świeciła się już kontrolka klocków i poprzedni właściciel obciął - już się z czymś takim kilka razy spotkałem.