bo objaw mam podobny, 150 km a jakas zmulona mi sie wydaje, jak depne gaz to tak jakby sie zadławiała i dopiero
Printable View
bo objaw mam podobny, 150 km a jakas zmulona mi sie wydaje, jak depne gaz to tak jakby sie zadławiała i dopiero
a jak z odpalaniem samochodu ?
u mnie problem na zimnym - trzeba nieźle się nakręcić. na ciepłym raczej bez problemu.
czasami juz po sekundzie łapie, a czasem za 2 razem, wariat był wymieniany z rozrzadem jakies 20 tys temu
po likedzie zakupie nowa przeplywke i zobaczę czy coś to da a jak najlepiej sprawdzic czy nie bierze lewego powietrza???
dzisiaj bylem w trasie i zauważyłem coś dziwnego zawsze jeździłem na klimie lub z włączonym nawiewem nie na obieg tylko tą gwiazdkę i tak przypadkowo to wyłaczyłem i odrazu zauważyłem poprawę oczywiście auto nie chodzi tak jak powinno ale troszke lepiej a na benzynie już naprawdę dobrze chociaż to tez jeszcze nie to ;)
wiec nie wiem na pewno coś nie tak w układzie dolotu powietrza
ale na benzynie lepiej się spisuje niż na lpg chociaż nie dawno robiłem mapowanie
no sam nie wiem co o tym chłopaki myślicie ???
Jak sprawdzić szczelność dolotu powietrza?
Mały pędzelek maczamy w paliwie i jedziemy z nim przy wszelkich połączeniach tj.przepustnica,rura dolotu,odma zaworek egr,zaworek par paliwa,wszelkie wężyki podciśnienia.
Gdy trafisz na nieszczelność powinna zwiększyć się prędkość obrotowa biegu
jałowego.Często maczać w benzynie.
Częstą przyczyną trudnego rozruchu silnika jest zepsuty czujnik temperatury
powietrza zasysanego.Powinien znajdować się w dolocie np.w przepływomierzu.
W przypadku uszkodzenia tegoż czujnika komputer podstawi wartość uśrednioną i zapłon silnika może być normalny przy ciepłym silniku.
Mogą zmienić się czasy wtrysku,wyprzedzanie zapłonu i inne.
Uszkodzony czujnik raczej jest ciężko zdiagnozować z racji tego iż uszkodzenie może dotyczyć tylko określonego zakresu temp.i komputer może nie wywalić kodu błędu ponieważ mieści się on w zakresie pracy czujnika.
Najlepiej podmienić na inny i sprawdzić w różnych warunkach.
samostart troszkę drożej wychodzi,niż kieliszek benzyny.
Po za tym nie wszędzie dotrze zwłaszcza jak mało zostało w spreyu.
No ale inwencja wskazana:)
u mnie np wygląda to tak (mam przepływomierz 4 pinowy + oddzielny czyujnik temp powietrza):
gdy przekręce kluczyk ale jeszcze nie odlale samochodu - pokazuje temperature -33 stopnie (wg alfadiag) nastomiast zaraz po odpaleniu pokazuje temperaturę poprawną.
pytanie zatem - czy faktycznie czujnik ten "uruchamia się" dopiero przy odpaleniu samochodu czy juz po przekręceniu stacyjki ale jeszcze przed odpaleniem powinien pokazywać temperaturę powietrza.
to -33 stopnie to jest minimalny poziom temp pokazywany przez alfadiag.
pozdr.
Robert
Tu chodzi tylko o czujnik temp.powietrza ale ten na sterownik(komputer)nie na wskażnik.Czujnik z dolotu powietrza do silnika nie pokazuje temperatury.
.