-
Witam.
Chcialbym powrocic jeszcze do tematu Poliuretanu :)
Kupilem AR i standardowo zawieszenie do remontu. Wg wstepnej diagnozy to minimum co musze wymienic to z przodu wahacz prawy gorny i z tylu wahacze poprzeczne tylne (te dluzsze).
Wolalbym to zrobic porzadnie, zeby za rok sie drugi raz w to nie pieprzyc.
We wspomnianym CarHard'zie wystarczyloby zamowic tuleje do tych wahaczy? Koszt raczej nie bylby wiekszy niz zakup calych wahaczy przeciez...
Jesli dobrze rozumiem to te poliuretanowe tuleje wciesniete bylyby w moje obecne wahacze, tak?
Pozdrawiam.
UPDATE:
A moze od razu warto zamowic jeszcze jakies elementy poliuretanowe?
-
Z tego co wiem mozna jechac do CarHardu i dac cale wahacze do regeneracji.
Tuleje chyba mozna kupic przez internet..
-
Ale zapewne na miejscu mi tego nie zrobia :) Ja do Wawy mam 250 km, wiec to niezbyt ciekawe rozwiazanie. Tym bardziej, ze musialbym to rozmontowac i przez blizej nieokreslony czas byc bez samochodu...
-
Ja na razie mam założone poliuretany w tylnym stabilizatorze i jestem od 2 miesęcy bardzo zadowolony, samochód zrobił się przyjemnie twardy, nic nie stuka ani nie skrzypi zarówno w deszczu jak i na mrozie. Elementy kupiłem w firmie Carhard. Pozdrawiam!
-
Jutro zamierzam zamówić poliuretany. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
W związku z tym mam też pytanie:
Po wymianie wahaczy/poduszek stabilizatorów oraz amorów z tyłu będę musiał ustawić zbieżność, prawda?
Zbieżność wystarczy, czy cała geometria?
Ile może kosztować geometria?
-
Oczywiście zbierzność ustawić musisz bez dwóch zdań, geometri się nie ustawia w Alfie, jest parametrem stałym, no chyba że dzwoniłeś gdzieś blachą :) Pozdrawiam!
-
Zbieżność z przodu, czy z tyłu też? :)
-
GosuMask,
UStawia sie i z przodu i z tylu
-
ja na poliuretanach zrobiłem już 50 tyś i nic zajebiście się trzymają autko sztywniejsze nie skrzypi nic i nie puka wszystko ok (a po równym nie zasówam) :mrgreen:
http://www.poliuretan.olkusz.pl/
To jest strona producenta oferują specjalny rodzaj tego tworzywa podobno do samochodów sportowych koloru czerwonego koszt obu gum do przodu na drążek stabilizacyjny to 87 zł
-
Odgrzewam temat - czeka mnie robota z zawieszeniem (na pewno prawy górny wahacz + coś jeszcze...). Zastanawiam się nad poliuretanami.... Wydaje mi się, że poliuretan na stabilizatorze ma sens... a czy na wahaczach? Czy nie jest tak, że tulejki z poliuretanu będą "nieśmiertelne" a sworzeń wywali po kilkunastu tysiącach? (Podobno właśnie tulejki z PU powodują mniejsze zużycie sworznia wahacza - ale nie bardzo w to wierzę...). O ile zwiększa się żywotność wahacza na PU?
Ach... pytań wiele, a o RZETELNE odpowiedzi jak zwykle trudno... Ktoś wie?