-
Tylko to kurcze nie brzmi jak łożysko. To raczej jakby stara sprężyna się naciągała tak głośno i to tylko przy wciskaniu, a przy puszczaniu cisza.
Ostatnio nurkowałem, smarowałem jak głupi i od rana jest cicho, jak się rozgrzeje w aucie to zaczyna czasami skrzypieć :)
Co za cholerstwo...
-
ja mam 147 ale pedał sprzęgła też mnie doprowadza do szału. mianowicie przy zmianie biegu i później delikatnym i powolnym popuszczaniu pedału, skrzypi w cholerę. smarowałem i nic nie daje. może jakaś fotka? w którym miejscu psikać?
-
Heh, miałem podobny problem w Punto II i w Grande Punto. Czuję, że w 147 też mnie to nie ominie... W Punto II skrzypiał sam pedał, ale w Grande Punto, też tylko w ciepłe dni, skrzypiało coś w okolicach wysprzęglika. Kolega naładował mi tam jakiegoś ustrojstwa i był spokój. Otwórzcie maskę i sprawdźcie, czy skrzypienie robi się głośniejsze, bo to wcale nie musi być pedał sprzęgła.
-
Mi yak samo skrzypiało i skrzypi dalej. Ostatnio zapowietzryło mi się sprzęgło po odpowietrzeniu przestało skrzypieć tylko że od wczoraj znowu to samo + sprzęgło do odpowietrzenia. Jaki to ma zwiącek ze skrzypieniem nie mam pojecia , a myśle ze reszta to wina starego płynu (prawie czarny)
-
Też miałem ten problem, tylko z pedałem gazu. Pomogła benzyna zmieszana z olejem w strzykawce, z igłą. Wszędzie da się dokładnie dojść i efekt jest duużo trwalszy niż po wd40 i innych tego typu środkach. Od ok 3 miesięcy mam spokój.
-
U mnie skrzypiało ale często pedał zostawał też w połowie drogi, pomogła wymiana pompy sprzęgła, a wieszałem psy na niczemu winnej sprężynie.
-
u mnie bardziej skrzypi jak troche pojeżdzę tak jakby się nagrzewało i ciężej chodzi oraz tak jakby się zacinało, wymieniałem jakiś czas temu sprzęgło i było ok. czy może byc przyczyną mało smaru na łożysku ciągnącym bo w mojej alfie sprzęgło działana zasadzie ciągnięcia a nie docisku.próbowałem odpowietrzać wysprzęglik i zauważyłem że płyn jest ciemny a przecież przy wymianie sprzęgła wszystko czysciłem i dałem nowy płyn i nowe uszczelnienia wysprzęglika. jak myslicie co może byc przyczyną?
pozdrawiam
-
wiecie gdzie psikac? ;) psikalem juz wszedzie... naciagalem gumowa osolne za sprzeglem i tez smarowalem... probowalem wd40 zeby oczyscic...potem staly smar... na koncu sylikon w spraju...
-
http://img03.allegroimg.pl/photos/or.../07/1926530792
jak zdejmiesz gumke to na końcu pręta będzie przegub kulowy który przestaje mieć smarowanie i to on skrzypi, znalazłem przyczynę po wymianie tej pompy :)
-
super dzieki! zaraz sie pobawie :)