-
witam, podepnę się pod temat bo szukam pomocy w podłączeniu el. tył założona wiązka centralna i dwie tył. przednie szyb działają i pyka centralka pod schowkiem (brązowa z dwiema białymi kostkami) wyżej są dwa przekazniki i jedno miejsce wolne na przekaznik i bezpiecznik są przewody tylko teraz skąd doprowadzić przewody do wiązki sterującej tak by lock działał i dalej do tylnich drzwi bo w słupkach mam 3 piny mniej , a u kolegów co mają orginalnie pełna elektryke jak podnoszą lub opuszczają tył szyby to gasnie w tym czasie podświetlenie wł. czy nie ?
-
Witam to podepnę się pod temat, otóż sprawa wygląda następująco niedawno nabyłem alfe 156 1.8 z 98 roku, i chciłałbym z tyłu zamontować elektryczne szyby i szukam kogoś z woj. Śląskiego kto pomógł by mi ogarnąć temat lub opisać krok po kroku co trzeba zrobić.
-
Powiem tak, jestem świeżo po takiej operacji dokładania elektrycznych szyb z tyłu w swojej 156 i drugi raz bym się tego chyba już nie podjął. Krok po kroku to bym Ci musiał tu elaborat na 5 stron napisać. W skrócie... wymiana mechanizmów szyby (banalnie prosta), zaślepianie dziur w tapicerce, wymiana wiązki w drzwiach kierowcy, wymiana lub modernizacja wtyczki wychodzącej ze słupka drzwi kierowcy, dorobienie lub kupno wiązek w drzwi tylne (ja dorabiałem) wymiana lub dołożenie pinów we wtyczkach wychodzących z drzwi tylnych (ja dokładałem piny) pociągnięcie instalacji pod dywanami i w słupkach (czyli demontaż dywaników i wszystkich plastików dookoła, podłączenie i rozszyfrowanie centralki lub zrobienie swojej oddzielnej (da się na dwóch przekaźnikach, ja wolałem taką centralkę sobie dorobić) i ogólne izolowanie, skręcanie wiązek, przeplatanie ich w progach i zakamarkach, kilka spalonych bezpieczników, wiele puszczonych karew plus demontaż i montaż tapicerek to po trzech dniach dłubania wychodził mi bokiem :P
Ale dać się da, jestem tego przykładem. Jak Tobie lub komuś się to jeszcze uda to niech da znać. ;)
-
Ja u siebie też dokladalem tył el. Szyby tylko ja wymienialem cała instalację w aucia bo operacja w samych drzwiach to bajka gorzej z brakujacymi pinami w instalacji w samochodzie ale dałem rady i jest super :)
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
Ok dzięki za info. Myślę że zabiore się za to dopiero między świętami bo będzie troche wolnego czasu i jak mi się uda to dam znać
-
Witam
odświeże temat otóż sprawa wygląda tak:
chcę dołożyć elektryczne szyby z tyłu w mojej alfie 156 tylko, że nie chce dokładać całej wiązki z "cztero szybowej" wersji tylko zrobić mostek z przełącznika lewych przednich drzwi do przełącznika lewych tylnych drzwi(teoretycznie napięcie powinno pójść po mostku do przełącznika tylnych drzwi i powinno działać) i tak samo z prawą stroną. I moje pytanie czy może ktoś z forumowiczów robił taką operacje???
-
Czyli nie chcesz również mieć panela na cztery szyby w drzwiach kierowcy? To trochę bez sensu. Jak chcesz mieć otwierany tył tylko z guzika w tylnej furtce wystarczy że podciągniesz sobie do słupków plus (+), mase weźmiesz z nadwozia i będzie banglać.
-
Panela w drzwiach kierowcy nie potrzebuje, tylko jak podłączyć przełącznik otwierania szyby bo on ma 5 pinów, a i plus bezpośrednio z akumulatora pociągnąć?
-
Dwa piny są na silnik podnośnika, na dwa podajesz + (możesz zmostkować na przełączniku) i na jeden dajesz masę. Zobacz sobie jak to idzie w drzwiach kierowcy, wieczorem bedę w garażu to mogę cyknąć fotkę. Plus (+) możesz dac z aku albo lepiej "po stacyjce" np. z czerwonego grubego przewodu z tyłu skrzynki bezpieczników.