Wedle instruktażu TRW i Delphi powinny być dokręcone na stojącym aucie z użyciem klucza o nastawach bodajże od 40-49 Nm.
Printable View
Budowę ORI wahacza łatwo sprawdzić. jeśli jeszcze gdzieś masz te stare, wyjmij tuleje gumową, przetnij i zobacz. oryginalna tuleja BOGE używana w TRW ma w środku w gumie zalany element/tulejkę blaszaną. tuleje w podróbkach maja tuleję wykonaną jak tanie zamienniki z całości jednolicie z gumy, co powoduje większą podatność, szybsze wycieranie samej tulei i powstawanie luzów.
zgadza się, ORI-element metalowy zalany gumą - wytrzymał tylko 20kkm
planowałem zakupić nowy komplet wahaczy górnych oczywiście "ORI TRW" ale chciałem spróbować jak to jest z tulejami PU, na forum jest sporo opini, ale od osób które coś tam o tym słyszały ale nigdy w praktyce nie miały z tym do czynienia - jak na razie spisują się znakomicie
Bo się niewłaściwych osób pytasz ;] Tak na poważnie jeżdżę na PU w przednich wahaczach jakieś 20tys km, wcześniej jeździły te wahacze w innym jeszcze aucie jakieś 25tys km, łącznie ponad 45tys zrobione, tuleje jak nowe, sztywne praktycznie zero oznak zużycia. raz na sezon przed zima tylko nowy smar dostają. Śmigają z wahaczami TRW - sworznie sztywne, zero luzu aż się diagności dziwią jak zajeżdżam na przegląd palnowany albo i nie [bo mi czasem dowód drogówka zabrać potrafi :D ] i widzą że wszystko stare w zawieszeniu a tu zero luzu ;] i tylko pada słowo: "Panie jak to, toż to Alfa, to musi mieć luzy ... "
Kupiłem i wymieniłem nowy wahacz górny TRW. Starego TRW postanowiłem tym razem nie wyrzucać, bo kolega mechanik zaproponował, że za darmo mi może wymienić tuleje. Interesuje mnie tylko koszt tulejek. Sworzeń jest jeszcze dobry. Czy jest sens kupowania poliuretanów tym bardziej, że były by tylko z jednej strony. Z gumowych znalazłem na szybko MOOG albo Arkon Malo.