No a jak, do dykty to tylko razowy albo z ziarnami słonecznika ;)
Sory za OT :)
Printable View
Polecam takie coś z amoniakiem..
http://auto-kosmetyki.kupsobie.pl/ko...do-szyb-600ml/
używam tego do mycia szyb od wewnątrz, bo na zewnątrz to mam inne patenty:D.
Byś zdradził jakie :P mam nadzieje że nie odtłuszczacz:P bo ja kiedyś tego nalałem do spryskiwaczy łoj jaka potem była jazda:P
:DHeh....ktoś pewnie mi popuka w głowę, ale miałem dość sporo kiedyś do czynienia z rajdówkami. Stąd właśnie podpatrzyłem, że goście po prostu woskują boczne i tylne szyby z zewnątrz. Jak wiadomo na rajdzie kierowca większość zakrętów tnie i przy mokrej pogodzie błoto, trawa ląduje na boku samochodu i na szybach. Przy tak nawoskowanej szybie pod wpływem pędu powietrza wszystko zjeżdża z szyb. Bałem się, że będą jakieś refleksy w nocy itd. ale nic takiego nie stwierdziłem, oczywiście przedniej szyby broń boże nie nacierać:D. Rzadko też mi się zdarza, żeby tak jeździć, ale faktycznie krople wody, deszczu przy 50-60 km/h znikają i zostają czyste szyby. Jak ktoś chce może raz spróbować, po jednym takim zabiegu bez problemu potem można umyć szyby jakimś środkiem, a nawet doraźnie płynem do mycia naczyń. Nie namawiam, żeby ktoś potem nie narzekał, ale od lat tak robię i nie widzę jakiś skutków ubocznych.
ciężko mi ocenić co to za plamy masz na tej szybie ale jak do tej pory bardzo dobrym płynem do mycia , odtłuszczania szyb jest dla mnie betaclean ( DOW - Automotive Systems ) - ale nie mam pojęcia czy jest dostępny na wolnym rynku bo ja bawiłem się nim w fabryce szyb samochodowych ( Sekurit )
gdybyśmy się widzieli niedługo na jakimś spocie , grillu czy jakoś tak to przypomnij mi wcześniej to wezmę butelkę z moich zapasów z poprzedniej roboty i zobaczymy
chyba żadna nowość - jak myjesz na automacie czy nawet ręcznej z opcją "wosk" to ten sam efekt masz przez jakiś czas ( krótki )
coś jak nanowycieraczka - wersja podstawowa :D
No pewnie będziemy się widzieć :) bo i tak leca Ci falszkę wińca :P za ostatni raz:P
A że najprawdopodobniej obronę pracy mam 30 to będę chciał jakiś spocik zaliczyć :P
panowie,rozpuszczalnik nitro załatwi pozytywnie sprawę,ewentualnie gdy to nie pomoże to specjalna bardzo drobna cyklina do czyszczenia szyb gdy są np.zapylone po lakierowaniu samochodu.
witam
ja używam środka o nazwie G101 (w sumie jest to uniwersalny środek do wszystkiego, idealny do czyszczenia tapicerki, niestety nie wiem gdzie go w Polsce można kupić bo mam pewien zapas jeszcze z dobrych czasów), zmyjecie nim nawet smołę (przed użyciem radze przeczytać instrukcje, gdyż nie należy go stosować w otwartym słońcu.
No i znalazłem rozwiązanie :P
Po przeczytaniu waszych postów , o jakiś tam cudownych środkach itd. Dzisiaj w robocie pogadałem z typem od utrzymania czystości na zakładzie i dał mi troszkę środka o nazwie JUMBO ( nie wiem co to , jaki to ma skład bo to ponoć jakaś tajemnica ) ale powiem szczerze miał z tym problemy ale dało rady aż typas był w szoku ze to co miałem na szybie tak walczyło .
A więc podziękować wam chłopaki :) za pomoc :)
I własnie się wkur*** . Koleś z firmy sprzątającej dzisiaj chciał jeszcze dokładnie to domyć na własną ręke ( zostawiłem otwarte auto pod robotą bo miał mi dać tego srodka trochę ) a koleś jest jakiś nadgorliwy i chciał jeszcze raz przejechac szyby ( bez kur** mojej zgody , powiadomienia mnie itd. ) i zaczoł walić tym syfem mi po aucie i tak zrobił że szyby mam luks ale , kokpiet mam w centki białe . No cudownie nie ma co :( - własnie jechałem plakiem , gorąca wodą z mydłem , i dalej mam plamki białe ) .
A więc przez palanta jednego muszę wymienic teraz sobie kokpicik .
ma ktoś na handelek ?