Kopci na czarno. Przy włączonym tempomacie i jeździe 90km/h pali mi 5,1l wiec chyba jest OK.
Printable View
Kopci na czarno. Przy włączonym tempomacie i jeździe 90km/h pali mi 5,1l wiec chyba jest OK.
Witam kupiłem 2 dni temu alfę 147 JTD 115km. spalanie srednie mam na poziomie 9l/100km przy przejechaniu 300 km. mialem nadzieje, ze bedzie palil maks 8l/100km przy jezdzie do 2500obr/min. co moge zrobic, aby ograniczyc spalanie do minimum? jakieś wymiany czesci?? niepokoi mnie jeszcze ciezko dzialajace sprzeglo... Podpowiecie mi cos w tej kwesti??
nauczysz sie nią jeździc bedzie Ci palił mniej : )
u mnie 7,9 non stop klima.
Nie wierz komputerowi zauwazyłem że jak zatankuje 20 litrow ( nie całe pół baku ) skasuje liczniki to srednie spalanie komputer pokazuje ok 11 -12 litrow. Natomiast jak zalałem pod korek skasowalem liczniki spalanie w granicach 8 - 9 na kompie. Test był przeprowadzany tylko w miescie, ile naprawde spalił okaże sie po wyjechaniu baku.
Witam. Mam alfę z tym samym silnikiem co kolega, jeździ elegancko, zrywna, szybka nie pali za wiele jedak silnik rzadko kiedy osiąga temperaturę 90 stopni a tylko ok80. Dlaczego tak się dzieje i czy to jest szkodliwe dla silnika??
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
i przeczytaj w szczególności 1 post i to co jest napisane na samej górze czerwonymi literkami
Kolega chciał napisać że nie ma co się martwić o niedogrzanie silnika JTD ponieważ różne są temperatury otwarcia termostatów.
Temperatura w zimne dni będzie się wahać w granicach 70-90 stopni no chyba że mocno przybutujesz aby osiągnąć 90. U mnie przy normalnej jeździe osiąga po dłuższym czasie 90, przy jeździe "na emeryta" nie osiągnie tej temperatury w ogóle.
Pozdrawiam
U mnie podobie wychodzi około 8-9 litrów, trasy bardzo krótkie. Za to mój komputer ni pokazał mi jeszcze większego spalania jak 6-7L, no chyba że przy ostrym starcie gdzieś w górach wtedy ejst ponad 10 do 15L. Średnia spalania wdłg. komputera to max 6L - jakby nie było mało możliwe i dość duże przekłamanie ( 3L? :girl_wacko:!!!). W trasie ok 5-6L.
Co do komputera to może przekłamywać o 1 lub 2 litry w góry lub w dół.
A wracając do rezerwy to miałem taką sytuacje, że alfa krzyczała że już jest rezerwa na poziomie warning :), poszedłem coś kupić do sklepu. Nie było mnie niecałe 10 minut, silnik cały czas chodził. Jak wsiadłem do auta to się ździwiłem bo wskaźnik paliwa podskoczył mi do drugiej kreski :D