Na pewno padł Ci termostat, płynu wyleje Ci się najwyżej 1 litr i kup Vernet'a, jedna z najlepszych firm(francuska) produkująca termostaty jako zamienniki.
Printable View
Na pewno padł Ci termostat, płynu wyleje Ci się najwyżej 1 litr i kup Vernet'a, jedna z najlepszych firm(francuska) produkująca termostaty jako zamienniki.
Właśnie dzwoniłem do Intercarsu, Vernet kosztuje 127zł i jest dostępny po zamówieniu (czyt. na drugi dzień).
Tak więc w weekend jeszcze raz sprawdzę temperaturę, ale raczej przekonany jestem, że skończy się na jego wymianie.
Dzięki za przydatne informacje.
tez mam vernet z temperaturą otwarcia 83 stopnie, polecam
poprzednio miałem oryginał beru i ciagle pod 70stopni w trasie i w korku 90, teraz temperatura jest ok
no to teraz będzie nas dwóch;)
Jeśli ktoś wie, to jaka powinna być temperatura otwarcia termostatu w Alfie 156 1.8. T.S. '02?
Czy temperatura otwarcia termostatu = tep. optymalnej dla silnika?
temp otwarcie wybita na termostacie to 88 C i chyba cos w tych granicch sie utrzymuje bo na liczniku mam zawsze kilka mm ponizej 90 lub 90
mam podobny problem z temp. cieczy chl. więc wniosek taki, zejak temp utrzymuje się na poziomie 70 to termostat do wymiany... czy tak?
panowie nie znam silników ts,ale zasada nr 1 PŁYN CHŁODNICZY,TERMOSTAT, CO 3-LATA DO WYMIANY BEZ WZGLĘDU NA STAT,KTO TEGO NIE ROBI JAJKO SADZONE
kolego lucek moglbys pisac wyraznie!! rozumiem ,ze masz malo czasu ale dosc trudno zrozumiec twoje posty.ps nie pisz duzymi literami
Jesli mowimy o sztuce dla sztuki to mozna go wymieniac nawet co rokCytat:
Napisał lucek
W innym przypadku nie widze sensu wymiany tego elementu jesli jest sprawny
Jako ciekawostkę dodam, że wyszły Alfy z przeźroczystym płynem "Alfa Romeo Climafluid Super Permanent - 40oC". Jak potwierdziłem w ASO ten płyn był nic nie warty i wycofali go jakoś po 2 latach.
Nie wiem czy miał też wpływ na temperaturę, ale co ważne jest on NIE MIESZALNY z Tutela czerwoną i niebieską!
Więcej tutaj:
http://www.alfa-lancia.pl/forum/view...r=asc&start=45
A tak z ciekawości, to może ktoś z was zmieni sam płyn i zobaczymy?