Dobra cena, nowy?
Printable View
Dobra cena, nowy?
Kurde ja mam wlasnie taki objaw , ze mi stuka jak zmieniam np z 1 na 2. Nawet jak jade na biegu daje gaz i puszczam to slychac stuki. Bylem u 2ch mechanikow i zaden nie wie co to jest. Musze bardzo deliaktnie zmieniac biegi.
Nie wiem jak w 145 ale w 155 ten przegub się zdejmuje a kolega podesłał aukcje z samymi przegubami więc po co kupować z półosią?
No właśni Andrew dla czego ?Prawy przegub na krzyżaku to koszt ok 200 zł.
zobaczymy czy uda Ci się zdemontować stary wewnetrzny przegub z wieloklina i zapiąć w to miejsce nowy. Podobna rzecz jest z tulejami wahacza których wymiana nie jest do końca skuteczna jak w przypadku wymiany całego wahacza.
Dwa razy wymieniałem u siebie osłonę przeg. i ze zbiciem nigdy nie było problemu.Nie wiem jak by to wyglądało z nabiciem nowego krzyżaka.Też się szykuję do wymiany przeg. wewn. zobaczymy jak kolega sobie poradzi.Pozdr.
ściągałem i z jednej i z drugiej półosi przegub, ba zbiłem go trzymając półośkę w ręce wiec nie waliłem mocno (większe trudności miałem ze zbiciem zew.), założenie też poszło gładko i nie zauważyłem żeby na wieloklinie było coś przekoszone więc twierdzę, ze nowy powinien wejść gładko.
Dzisiaj byłem na przeglądzie i pan pokazal mi pekniętą ośłonę przegubu od strony skrzyni biegów, po stronie kierowcy, z której wydostawał się smar. Czy wymiana jest trudna i czasochłonna? Czy lepiej wymianę zlecić mechanikowi i czy waszym zdaniem będzie to kosztowne? Dysponuję kanałem ale brak mi dostatecznej wiedzy na ten temat:)
Pozdrawiam.
Qkiz cena za przegub to ok 220 na alle....Co do zrobienia to robisz tak.
- wjeżdżasz na kanał
-podnosisz i zdejmujesz koło
-odkręcasz nakrętkę na piaście ( nie pamiętam rozmiaru klucza ale jakiś duży 36 ????)
-wybijasz wahacz ze zwrotnicy
-Przy przegubie wewn. odkręcasz śruby chyba 8 na klucz imbus
-wyciągasz półoś na stół zdejmujesz zabezpieczenie z krzyżaka i zbijasz go
-Nabijasz nowy krzyżak i wkładasz w obudowę przegubu i przykręcasz do kielicha wystającego ze skrzyni
To tak w duużym skrócie ale jak najbardziej wykonalne na kanale jeśli posiadasz minimum wiedzy i sprawności i mechanicznej :-)
Pozdr.Piter