Trzeba dokończyć tą myśl
Cytat:
Napisał www.prnd.pl
Printable View
Trzeba dokończyć tą myśl
Cytat:
Napisał www.prnd.pl
kolego co to za instrukcja??
w podanym wcześniej linku jest także wzmianka o adaptacji :
Cytat:
Adaptacja skrzyni AW55-50
Skrzynia AW55-50 wymaga adaptacji - czesto wielu przejechanych km by dopasować odpowiednio ciśnienia zmiany biegów. Volvo przeprowadza adaptację komputerowo. Często do końca nie wykonana adaptacja objawiać się będzie :
- wzrost obrótów w trakcie zmiany biegów z reguły z 2-3 dające uczucie jakby samochód sę ślizgał,
- mocna redukcja z uderzeniem gdy pedał gazu nie jest wciśnięty,
- uderzenia w trakcie zmiany z Parkingu na wsteczny, bądź neutral,
- po zatrzymaniu na światłach i wciśnięciu hamulca po około 2 s głuch odgłos ze skrzyni
Czy można wykonać adaptację skrzyni AW55-50 bez użycia komputera?
- Uruchom pojazd i ustaw pozycję na "D" jedź z prędkoćią około 8 km/h i powoli zatrzymaj pojazd- powtórz około 10 -razy,
- na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy.
Pamiętaj!
W skrzyni automatycznej AW55-50 należy wymieniać olej co 60 000 - 80 000km. Jeżeli chcesz uniknąć niepotrzebnych i drogich napraw nie gazuj skrzyni nim olej nie osiągnie temperatury optymalnej (około 30 min jazdy).
Witam, Czy taka adaptacja (bez komputera) zadziała dla skrzyni 4HP20?
Bo mam identyczne objawy tzn:
EDIT: Dodam ze wzrost obrotow wystepuje przy bardzo spokojnej jezdzie...
- wzrost obrótów w trakcie zmiany biegów z reguły z 2-3 dające uczucie jakby samochód sę ślizgał,
- uderzenia w trakcie zmiany z Parkingu na wsteczny, bądź neutral,
- po zatrzymaniu na światłach i wciśnięciu hamulca po około 2 s głuch odgłos ze skrzyni (tylko jak rozgrzana)
słuchajcie bo do końca nie rozumiem drugiego punktu:
2. na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy.
dokładnie chodzi mi o końcówkę , kończy się 30 sekund i co robię?
czy puszczam hamulec i samochód się toczy i znowu naciskam hamulec i zmieniam pozycję na N i zaczynam kolejne powtórzenia? czy
po 30 sekundach zmieniam pozycję na N i puszczam hamulec i zaczynam kolejne powtórzenia?
Która możliwość jest prawidłowa?
ja robiłem tak
zauważalna zmiana, jakby łagodniej zmieniał biegi.Cytat:
na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, potem hamulec pozycja "N" na "D" zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy,
czyli usystematyzujmy:
1. Odpalamy auto
2. Wciskamy hamulec
3. Przełączmy na N
4. Mając wciśnięty hamulec przełączmy na D
5. Puszczamy hamulec
6. Czekamy 30 sekund
7. Wciskamy hamulec
8. Przełączamy na N
9. Całą operację z pkt. 2-8 powtarzamy 10 razy.
Czy aby na pewno dobrze to zrozumiałem?
Czy któremukolwiek z Was przy tej skrzyni wyskakiwały błędy na desce rozdzielczej?
Tzn np podczas falowania, 'twardego' zrzucania z biegu etc ?
I czy ta 'adaptacja' przynosi drastyczną poprawę kultury pracy skrzyni?
Czy to raczej kosmetyka?
danus77, nie. Najpierw
Cytat:
1.Uruchom pojazd i ustaw pozycję na "D" jedź z prędkoćią około 8 km/h
2. powoli zatrzymaj pojazd- powtórz około 10 -razy
3. Przełączmy na N
4. Mając wciśnięty hamulec przełączmy na D
5. Puszczamy hamulec
6. Czekamy 30 sekund
7. Wciskamy hamulec
8. Przełączamy na N
9. Całą operację z pkt. 2-8 powtarzamy 10 razy.
---------- Post dodany o godzinie 19:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:52 ----------
1. nie
2. adaptacja?? hmm, możliwe, jeśli nie to wymień olej.
Moja 166 jest po FL ostatnio wymieniałem olej w serwisie w Gdańsku bo skrzynia stała się nerwowa mam przejechane 120 kkm i serwis bez problemu się podłączył wydrukował błędy dokonał skasowania błedy były mało znaaczące i skrzynia stała się płynniejsza koszt podłączenia 80 zł.