Jak masz felgi o szerokości 7" to możesz wrzucić 205/50/R17
Ja osobiście zimówki mam 215/45/R17 (Alpiny Michelina) i spisują się świetnie.
Printable View
potwierdzam - jeżeli już to 205/50 /17 i "będzie pan zadowolony"
A takie cudo? Ktos z Was testowal moze??:)
http://www.opona.pl/opony,nexen,NEOL17021545WN30X
Cena bardzo zachecajaca... Nawet jakby mialy starczyc jeden sezon to wystarczajaco:P za taka cene. Moze lepiej cos takiego kupic co sezon niz Michelin, Bridgestone na np 3 sezonki? Narazie poszukuje, porownuje i pytam opini jeszcze nie kupuje:)
Kup raczej sprawdzone opony, jak koledzy radzą, bo żeby nie okazało się, że to co piszą o tych oponach to fikcja.
Powiem tak, dostałam dwa komplety kół od poprzedniego właściciela, zmieniłam sobie opony, bo coś musiałam zmienić :) Nie miałam takiego wyboru jak Ty, ale gdybym teraz miała decydować się – to jeśli finanse, by mi pozwoliły na zimę kupiłabym mniejsze felgi. Dlaczego? No bo w ogóle nie lubię poprawiać fabryki – tak już mam. Bo jeżdżę w Polsce, a nasze drogi są jakie są, jak nie dziury (gigantyczne – takie, że żadna dostępna szerokość koła tego nie zdzierży) to koleiny, etc. A mniejsza felga wg mnie (sprawdziłam) daje większy komfort jazdy i przede wszystkim daje większą stabilność w koleinach – takie mam spostrzeżenia. Ma wadę – naprawdę nie wygląda, ale szczerze mówiąc zimą nie zwracam na to uwagi. Koszt opon niższy – tak więc za cenę opon do 17 można mieć analogiczną oponę + całkiem niezłe 15, których designu i tak za bardzo zimą nie widać, chyba że zamierzasz kupić oryginały, ale to raczej nie za tą cenę.
Zmiana, którą koledzy radzą sprawdzili empirycznie i należy im wierzyć, jednak nadal będę twierdzić, że najlepiej używać dedykowane przez producenta rozmiary :) Z paru względów – raz, że nasze samochody mają te wszystkie ASRy, ESP i mogą nie załączać się jak należy, chyba a dwa, że jak np.: się zdarzy, że zimą będzie sucho i ciepławo, to zwiększy się długość hamowania, chyba :) Tak myślę, że dlatego nie zalecają zmniejszania szerokości opony na zimę, ale mogę się mylić i to tylko moje zdanie, które może być błędne.
Życzę zatem powodzenia w wyborze stosownego zestawu – i miłej, bezpiecznej jazdy zimą.
Mam pytanie niezależne odnoście 17 Michalin zimowych, tych co polecacie - czy macie porównanie z innymi zimowymi oponami w GT i czy są b. od innych bardziej "miękkie" (czy lepiej tłumią nierówności, chyba o to mo chodzi)? Bo letnie są "miększe".
mam Dunlopy, nie pamietam modelu ale zima dopiero nadejdzie... z tych które miałem sa najlepsze.
pzd.
I zgoda od opony, tyle, że rozmiar tej opony, nierzadko jednak zależy od rozmiaru felgi, a rozmiar opony może mieć znaczenie zimą
Hmm…Rajdy WRC – na zimę i szutr felgi mają mniejsze, bo potrzebują jakieś wąskie opony ;)
Przy założeniu, że mielibyśmy analogiczną oponę Michalinę tylko w innym rozmiarze ja dedykowane x 15, a Ty niededykowane x17 i ten sam samochód, czyli GT:
- Na śniegu – ja lepiej wyjdę,
- Jak będzie piaseczek – ja lepiej wyjdę,
- Na błocie pośniegowym - ty lepiej wyjdziesz.
- Na lodzie – oboje popłyniemy, ale ja faktycznie ciut dalej… chyba, że założę łańcuchy:)
- W zakrętach – nie wykluczone, że ja lepiej wyjdę, bo mam rozmiar dedykowany,
- A na asfalt - będzie się sprawowała lepiej zimowa opona analogiczna jak letnia.
- Tłumienie dragań na 15 oraz pokonywanie kolein będzie lepsze niż na 17, bo jest – większy balon, ale fakt to zależy od opony, szkopuł w tym, że na 17 nie założysz opony od 15.
- A jak będzie 7 st zimą i deszczyk lub sucho, to oboje wyjdziemy gorzej niż ten co będzie miał oponkę letnią :)
A tak naprawdę wszystko zależy od tego jaka będzie zima i gdzie mieszkamy, i od tak zwanego punktu siedzenia:) A tego niestety nie wiemy.
Majka --> chyba nie do końca mnie zrozumiałaś ;)
Po prostu, jeździłem w poprzednim samochodzie na alusach 15" (zimowych) i jakiejś oponie ze "średniej półki". Teraz mam 17" i spisuje się o wiele lepiej.
Leonine pyta jak mi się jeździ, więc dzielę się moją opinią, wkładając mity o mniejszym rozmiarze opon zimą między bajki.
Co do powyższego posta, to opon kolcowanych z WRC bym tu nie porównywał.
Prawda jest okrutna - ja lepiej "wyjdę" z każdej z powyższych sytuacji - przynajmniej lepiej będzie wyglądać :D
PS. 215/45/R17 to dedykowana opona w moim przypadku i łańcuchów na 17-tkę nie można stosować.