-
Mnie w tych chłodniczkach wkurza jedno-materiał gwintu. Przy odkręcaniu przewodów od chłodnicy przeważnie aluminiowy utleniony gwint pozostaje w nakrętce przewodu. to irytujące jeżeli ma się Q4 i trzeba wyminić chłodnice któą będę wymieniał już czwarty raz. Znowu trzeba prosić się ojca żeby przespawał mi gwinty.
-
Witam , a ja w przeciwieństwie do kolegów polecam wymontować \ odłączyć przewody od chłodnicy . Tak , to prawda jest zawór termostatyczny w obudowie filtra , ale zazwyczaj nie działa i obieg jest otwarty\uchylony przez co nie spełnia zadania . W mojej 146TD uszkodziła się chłodniczka i odłączyłem przewody , tzn jeden przewód ''zapętliłem'' z jednego wyjścia do drugiego i jest OK . Co zauważyłem : szybsze nagrzewanie silnika , i wskazówka wędruje na 80 st i trzyma idealnie - przedtem w zimie nie osiągało 80 st , minimalnie szybciej gaśnie kontrolka ciś. oleju - to zrozumiałe , w zimnym klimacie polecam to zrobić . Jeżdżę tak od przeszło roku i nic złego się nie dzieje z silnikiem , wręcz odwrotnie , uważam że dla silnika lepiej że olej szybciej uzyskuje optymalną temp pracy , ta chłodniczka jest raczej na wyrost w 90KM TD .
BTW znów zapytam , dlaczego ''odgórnie'' dziękuję jak chcę odpowiadać na posty ?
-
a skąd wiesz jaka jest najlepsza temperatura oleju? bo ja myślałem że troche mniejsza bo im większa temperatura tym rzadszy olej i mniejsze ciśnienie oleju w silniku, Ja jak jeżdże swoją alfą to podczas spokojnej jazdy to wskazówka powyżej 60stopni nie sięgnie i miałam tak w kilku alfach. W 155 jest fajnie bo jest wskaźnik więc w różnych silnikach to obserwowałem. W swojej musze się konkretnie postarać żeby było 80 nie mówiąc już o 100stopniach i myślałem że tak jest dobrze.
-
Już kiedyś pisałem o temperaturze oleju ale się powtórzę. U mnie podczas normalnej jazdy jest około 65 gdzie optymalna temperatura pracy przyjęta jest na 70 stopni. Jak trochę przycisnę to ma 75, a 100 stopni osiągnąłem praktycznie nie schodząc poniżej 5krpm przez 25km ekspresówki, co ciekawe chłodzenie jest tak wydajne że wskazówka temperatury cieczy przy takiej jeździe ani drgnie powyżej 85 stopni, 90 mam tylko w korkach i nawet nie wiem czy mi drugi bieg dmuchawy działa:)
Zauważ że każdy diesel ma chłodnicę i to nie jest głupi wymysł, tam są znacznie większe przeciążenia i olej musi być dużo lepszej jakości a na tą wpływa też jego temperatura.