ale jakie koło. Bo teraz nie zrozumiałem. Ja mam alfę 146Cytat:
Napisał 75andrew155
Printable View
ale jakie koło. Bo teraz nie zrozumiałem. Ja mam alfę 146Cytat:
Napisał 75andrew155
To Alfa 146 nie ma kół jezdnych takich z oponami :|?:Cytat:
Napisał KKRZYSZTOF
a takie koło z oponami to mam :oops: ale chyba to nie to bo zmieniłem na zimówki i dalej jest jak było nic się nie zmieniło. Powyżej 140km/h wpada w wibracje
Krzywe tarcze wprawiają auto w wibrację, ale przy dużych prędkościach, rzędu 150 km/h i więcej, a przy ostrym hamowaniu czuć "wibre" na kierownicy, a nawet na całej budzie. Zależy to oczywiście od stopnia pokrzywienia tarczy.Cytat:
Napisał KKRZYSZTOF
No tego nie wiedziałem. Ale u mnie nie wiem bo na zimowych kołach wibracje przy hamowaniu prawie nie występują. A na letnich występują. Tego już w ogóle nie rozumiem.
ale niewyważone koła to czuc w kierownicy, lata na boki i w ogole..
chodziło mi o wypowiedź Domino, w związku z tarczami. Mam tak że przy hamowaniu z dużych prędkości na letnich są wibracje w kierownicy. A na zimowych wibracji nie ma.Cytat:
Napisał Alfista
Sprawdź najpierw, tak jak radzą koledzy, wyważenie kół, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś. Nie ma co kombinować i wymyślać problemów. Jeśli koła będą OK, wtedy będziemy się głowić.
No właśnie koła zamieniłem na zimowe i jest dalej tak samo. Niby minimalnie mniej ale jednak.
Co najdziwniejsze teraz na zimowych podczas hamowania nie zauważyłem drgania kierownicy. Może jeszcze z większych prędkości muszę to zrobić.
ja też obstawiam źle wyważone koła, ale żeby być na 100% pewnym że to jest to musiałbyś np: przełożyć opony z felgami z tyłu na przód i odwrotnie i zobaczyc czy ustąpiło, ja miałem niby dobrze wyważone koła a lekkie skrzywienie felgi(praktycznie niezauważalne) było przyczyną drgań kierownicy przy większych prędkościach i dopiero po przełożeniu felg na tył jest ok--warto spróbować.[/u]