Ja w niedalekiej przyszłości powinienem być w okolicy Gliwic.
Jak będę to postaram się podjechać do kolegi na pomiar tego co jest.
Potem pomyślimy. Od kolegi z czarnej 156 SW słyszałem same +++.
Printable View
Dokładnie Cinek kombinuj ,bo na Bigturbo przyjadę do ciebie to i przy okazji sprawę sprzęgła załatwimy.Może wiesz czy jest różnica ceny między gtb2056v od alfy 159 a gtb2056v od volvo d5?? I czy są to bliźniacze turbinki?
Miło mi to słyszec.
Sprawa sprzęgieł wyjaśni się myślę do końca miesiąca :)
Pozdro
---------- Post dodany o godzinie 00:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:07 ----------
Na pewno w alfie sterowana jest pierburgiem, w d5 ma krokowca.
Co siedzi w środku - trzeba rozebrac i pomierzyc. Zapewne nawiązujesz do tego galaxy :) niemniej wykres raczej nader optymistyczny był i chyba przy 2,1b...
Tak ,cały czas jestem pod wrażeniem tego galaxy :D.W 250 km i 530 Nm wątpię,nawet przy 2,1 bar( choć po filmikach widać, że prawie 2-tonowe auto do 100 ma poniżej 8s :eek: ),ale te 230-235km i 440Nm jest myślę możliwe przy doładowaniu 1,8 bar.Wieżę ,że sam się przekonam na swojej jednostce.Jesteś w stanie załatwić takie turbo garetta GTB2056v od alfy i rozkminić montaż do 1,9 16v ??
Możesz mi powiedzieć hipotetycznie ,czy w kwocie 8-9tyś zł dam radę wyrobić się w zakupie turbo GTB2056V (mowa o nowym),sprzęgle twojego pomysłu (załużmy),wzmocnionego rozrządu,nowego mapsensora 2 barowego(o ile potrzebny),szpery Q2 i wystrojeniu oraz twojej robociźnie?? Nie gniewaj się jeśli kwota wymieniona przezemnie nie jest adekwatna do zamiaru wykonania pracy,bo też i sam nie znam cen,od tylko dość orientacyjnie.
PS.Celowo nie wymieniłem IC i dolotu ponieważ będę to miał wykonane już przed wiosną.
Cinek działaj z tym sprzęgłem,bo moje od 5 biegu coraz częściej nie chce współpracować przez co nie mogę się pościgać :D
Znosi :)
Objechałem jakieś 30t km na nowej seryjnej tarczy z dociskiem (jak mnie pamięć nie myli to było VALEO) i nie cackałem się z nim za bardzo. Dopiero teraz czuję jak na 5 i 6 biegu jak docisnę do dna to czasami przepuszcza lekko (i to na 100% nie wina opon).
Pamiętajcie też że ja mam założoną szperę Q2 - wprawdzie bardziej przez to w dupę dostają połosie niż sprzęgło, ale wydaje mi się że przy normalnej jeździe i nie wyłączaniu kontroli trakcji sprzęgło spokojnie powinno sobie poradzić a przebiegiem rzędu 50t km.
A ja muszę się dobrze zastanowić, czy pakować kolejne seryjne sprzęgło (tarcza i docisk) czy może iść w coś takiego:
http://www.sachsperformance.com/EU/s...lung-set-2.htm
Pewnie zostanę przy serii, najwyżej za rok kupię kolejne ;P bo cena i tak o ponad połowę niższa za serię niż za Sachsa...
Venom powiedz mi jeszcze cenę za swój komplet ile płaciłeś bo widzę strasznie zróżnicowane ceny...
Na fakturze mam 800 zł za komplet. Tarcza + docisk i chyba tam jeszcze było łożysko, nie jestem pewien bo niestety nie patrzyłem chłopakom cały czas na ręce... a poza tym byłem bardziej zaaferowany faktem montażu Q2 i tego żeby wszystko pasowało - sprzęgło wyszło że tak powiem w praniu przy montażu Q2, bo tarczy już praktycznie nie było, a skoro wszystko było rozebrane to grzech było nie wymienić przy jednej robocie..