Dobrze Kolego tyle, że oni za te 30 zł wymienili mi płyn i termostat ;) Poza tym - fakt, faktem lubię pomajstrować sam, ale trochę niezręcznie jest robić sobie oborę przed blokiem za takie grosze :/
Printable View
Dobrze Kolego tyle, że oni za te 30 zł wymienili mi płyn i termostat ;) Poza tym - fakt, faktem lubię pomajstrować sam, ale trochę niezręcznie jest robić sobie oborę przed blokiem za takie grosze :/
a ja mam pytanie :P
czy w alfie 146 1.6 Twin Spark tak samo sie wymienia płyn chłodniczy ??
tez są te 3 korki i trzeba odkrecić srodkowy?? bo rozumiem ze odkreca sie tylko ten jeden środkowy i cały płyn powinien zejsc? czy odkrecic jeszcze wąż od chłodnicy ??
Najprościej jest ściągnąć gumową rurę z dolnej części chłodnicy.
a ma spuszczac na ciepłym czy na zimnym silniku ?:P bo rozumiem ze wlewam na zimnym ;]
Nie wiem, jak jest w TS-ach, jednak w BOXER-ach jeśli ma się dojście do podnośnika/kanału najprościej jest odkręcić te dwa korki spustowe znajdujące się od spodu w bloku silnika. Wierzcie mi, że więcej gimnastyki byłoby ze ściąganiem węża od chłodnicy i jeszcze na pewno nie wszystko by zeszło ;)
Płyn powinno się wymieniać najlepiej na zimnym ewentualnie letnim silniku :)
No oczywiście że na zimnym, ze zdjęciem gumowej rury z chłodnicy nie ma najmniejszego problemu inaczej wygląda spuszczenie korkiem z kadłuba silnika, może być problem z uszczelnieniem korka przy przykręcaniu ( miedziana podkładko-uszczelka)
Dzieki Panowie :) juz wszystko wiem :) płyn zakupiony (perstone) w srode wyrywam weza i jade z koksem :D
To ja sie podepne pod temat.
Mam takie pytanie: w moim boxerze jest instalacja LPG,a ostatnio zauwazylem ze samochód grzeje dosc srednio,nie wiem jak powinnien grzec,gdyz jest to moja pierwsza Alfa,temperatura na blacie to troche powyzej 80 stopni,a z nawiewu leci cieple,ale nie gorace powietrze. Czy jest mozliwe żeby parownik od gazy az tak wychladzał plyn?