[QUOTE=magil;1255771]Schowek w bagażniku po lewej stronie w Sportwagon idealnie się do tego nadaje. Wchodzi jeszcze spora apteczka, latarka i zestaw bezpieczników z żarówkami ;)
Mam dokładnie tak samo ale bez latarki :)
Printable View
[QUOTE=magil;1255771]Schowek w bagażniku po lewej stronie w Sportwagon idealnie się do tego nadaje. Wchodzi jeszcze spora apteczka, latarka i zestaw bezpieczników z żarówkami ;)
Mam dokładnie tak samo ale bez latarki :)
Nom nie wiem czy nie może zabrać dowodziku ale jeżeli nie to na przeglądzie może już być z tym problem. Rzeczywiście nie zastanawiałem się nigdy nad kolorem - ciekawe czy diagnosta coś będzie wiedział na ten temat.
Ja w sedanie trzymam we wnęce po lewej stenie bagażnika - idealnie się tam wpasowuje uchwyt chwyciłem na 2 śrubeczki i gitara gra.
Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?
Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).
- - - Updated - - -
aha - wygoglowane - nie wnikałem głębiej w przepisy i ich późniejsze zmiany/ aktualizacje
Zgodnie z tym, co zacytował bocian - samochód musi być wyposażony w "sprawną" gaśnicę... sprawność tę można sprawdzić tylko w jeden sposób ;) Miałem taki przypadek, jakiś czas temu - powiedziałem policjantowi, że jeśli kwestionuje sprawność gaśnicy, to możemy to sprawdzić, ale na jego koszt - odpuścił ;)
Ja mam gaśnicę w bagażniku w torbie, którą przyczepiam rzepami z prawej strony we wnęce za nadkolem - pasuje idealnie - przy okazji w torbie parę drobiazgów :)
Gaśnice trzymam w miejscu na koło zapasowe, dużo miejsca bo mam tylko gluta do naprawy.
W niemieckich przepisach, w samochodzie osobowym,jesli auto nie jest wyposazone w seryjna gasnice nie masz obowiazku jej posiadania.Zreszta z autopsji wiem ze niewiele ta smieszna gasniczka pomaga jesli auto Ci sie pod tylkiem zapali.
No, ale musisz pamiętać o tym, że przy wjeździe do Polski obowiązują Cię polskie przepisy - oczywiście, że niewiele, ale tu chodzi bardziej o wymóg formalno/prawny, aniżeli logiczne jego uzasadnienie - takich "bzdurnych" przepisów jest wiele więcej, ale nie zwalnia to od ich przestrzegania, niestety :)
Już od kilku miesięcy kupuje gaśnicę :P choć ciągle nie wiem jaką. Czy jest określona prawnie minimalna wielkość/pojemność/waga itp? Gdzieś obiło mi się o uszy, że min. 1kg środka gaśniczego, ale teraz jak na złość nic znaleźć nie mogę :/
No i nie wiem gdzie ją zamontować, myślałem o schowku ze zmieniarką (zależy jak wielka ta gaśnica musi być) a z kolei to miejsce wygląda jakby miała tam siedzieć gaśnica (choć wydaje się być trochę mało miejsca po naciągnięciu tej gumki):
Załącznik 107681
Czy ktoś tam ją trzyma?
Co do reszty sprzętu upchałem wszystko w dwóch schowkach, wszystko weszło idealnie. Może ktoś skorzysta z pomysłu.
Załącznik 107682Załącznik 107683