mi wtrysk sie swieci po przekreceniu zaplonu a po zapaleniu gasie. zdarza sie ze podczas jazdy zapali sie na kilkanasnie sekund i gasnie. jak narazie bedzie sonda wymieniana i zobaczymy potem.
Printable View
mi wtrysk sie swieci po przekreceniu zaplonu a po zapaleniu gasie. zdarza sie ze podczas jazdy zapali sie na kilkanasnie sekund i gasnie. jak narazie bedzie sonda wymieniana i zobaczymy potem.
Podepnę się pod temat.
Od razu mówię że przepływomierz odpada, gdyż Boxery tego NIE mają.
U mnie sprawa wygląda jak u kolegi, na zimnym się nie zaświeci, na ciepłym tak.
Sprawdź czy jeśli autko troszkę pobujasz w czasie jazdy na obrotach czy zgaśnie ta lampka. U mnie ona lubi się zaświecać na ciepłym silniku ale z reguły przy jeździe na stałych niskich obrotach, przy jeździe b. dynamicznej gaśnie. Więc może komuś to coś podpowie. Bo ja już sam nie wiem ;p
Od nowości mi tak świeci od kiedy kupiłem (ponad 3 lata). W autku zrobiłem i nadal świeci:
-wymontowana inst. LPG (akurat po prostu nie lubię jeździć na LPG;p)
-zmiana świec
-kable WN
-wtryskiwacze
-czujnik położenia przepustnicy
-czujnik zasysanego powietrza(gdy jego się wypnie 3pin wtyk, po odpaleniu silnika od razu wtryski świecą, ale niestety u mnie było dobre więc nie to)
-filtr paliwa,pompa paliwa
-sonda lambda
Może jeszcze coś zapomniałem wymienić, ale myślę że większość.
W sumie nie wiele u mnie zostało do zmiany ew. jeszcze cewka zapłonowa. Chociaż poza świeceniem wtrysków innych efektów ubocznych nie zauważyłem. :P
A i byłbym zapomniał, niestety próba podpięcia pod komputer nie powiodła się, gdzieś coś nie łączy i na serwisie dowiedziałem się żeby podpiąć to musieliby wszystkie styki czyścić. Więc sobie podarowałem póki co ;p
Boxer 1.7 16v posiada przepływomierz ;)
Wtryski nie mogą się świecić bo nie mają żaróweczek, podają poprostu paliwo na cylindry :D A kontrolka na desce rozdzielczej sygnalizuje awarię układu wtryskowo zapłonowego.
Dużo powymieniałeś tylko pytanie czy to części oryginalne czy zamienniki na które boxery jak i ogolnie Alfy są wrażliwe.
Błąd może wywalać jakikolwiek czujnik, ale ciężko to stwierdzić bez diagnozy komputerowej. Wszystkie wskaźniki, urządzenia w aucie działają prawidłowo?
jedyny błąd jaki pokazał komputer to błąd sondy lamda i abs koła po wymianie i wykasowaniu błędu znikły. wpinając się w komputer niema błędów a marchewa świeci.
co do bujania na obrotach to nie oszczędzam alfy. nie jestem dziadek i nie jeżdzę do 3,5 tys obrotów...
Pytając mechaników serwisu Alfa Częstochowa (bez podpięcia pod komputer u nich, z braku czasu) nie spotkali się z owym przypadkiem i stiwrdzili że to może być niewłaściwy czujnik temp wody.
Jeśli nikt nie znajdzie odp tutaj będe próbował zawitać w autoryzowanym serwisie i podpięciem u nich.
A 1.7 Boxer akurat nie wiem ;p Ale kolega co ma problem ma 1.6 ;p
Wtryski że świecą to oczywiscie mam nadzieję że kolega rozumie o co mi chodzi;p(o kontrolke) Potocznie zwane "marchewką" a dokładniej jak napisałeś "awaria układu wtryskowo zapłonowego". Tylko w żargonie takim mówi się że świecą wtryskiwacze hehe;p
Większość tych rzeczy była wymieniana nie specjalnie przez tą kontrolkę tylko przez inne objawy i dla świętego spokoju. :) Szczerze powiem że dużo tych rzeczy to zamienniki, ale skoro zamienniki są aż tak badziewne to autko nie powinno jeździć gorzej, lub chociaż przez chwilkę lepiej? Wymieniłem te wszystkie rzeczy i po żadnej u mnie nie było różnicy odnośnie akurat tej lampki.
Jak pisałem wyżej u mnie nic się nie dzieje poza dodatkową świecącą lampką :) (póki co - odpukać)
boyaca:
Nie chodziło mi o to czy jeździsz jak emeryt=] Tylko chodzi o to że u mnie jak jedzie się np. 90 km/h stała prędkość na 5-tym biegu zaświeca się kontrolka. Bo jednak nie wszędzie się da cały czas rozpędzać.
Hej.Zaobserwowałem dzisiaj coś dziwnego...
Tak jak twierdził kolega rodik, gdy dzisiaj bujałem auto na obrotach w mieście dość dużo kilometrów. lampka się nie zaświeciła choć temperatura przechodziła ponad 90. a jadąc z pracy zaświeciła się dopiero przy 3,500 obrotów jadąc dłużej bez pośpiechu na 5 biegu.
Teraz nie wiem co to może być za błąd. jednak to nie wina chyba temperatury.
Ma ktoś jakiś pomysł??
Spróbuj dolać uzdatniacza do paliwka, tylko takiego który i czyści wtryski i neutralizuje wodę.
Pojechałbym na podpięcie pod komputer może akurat wyjdzie co jest nie tak. U mnie niestety nie dali rady się podpiąć(gdzieś brak połączenia). Uzdatniaczy też próbowałem z resztą wymieniłem nawet wtryski na używki co prawda, ale objaw ciągle niezmiennie ten sam. Może u Ciebie komputer wykaże co jest nie tak.
:)