hehe, idzie mi tego w miesiacu nawet sporo i czasem sam wymieniam - jak byl tak jest rozowy/czerwony
Printable View
Takie pytanko przy okazji... Miałem tak, że przy niższych temperaturach Alfka potrafiła zrobić "żabkę" przy ruszaniu - sprawdzane były świece i wszystko było OK. Od kiedy zalałem płynu, "żabka" nie wystąpiła - czy to mogło być przyczyną?
Od razu powiem że nie wiem na 100% czy to prawda, ale chłopaki z forum147 odradzili mi mieszanie Paraflu z jakimkolwiek innym płynem, ponoć jest niemieszalny nawet z tymi na bazie glikolu. Miałem zmieniony płyn na Mobila jakiegoś i teraz stosuje tylko Dynagel 2000
http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=2544&highlight=
tez mam info ze sie paraflu UP nie miesza z innym
Wg instrukcji do JTD wchodzi 6,1 litra. Czyli dobrze rozumiem, że z 1 litra koncentratu wychodzi 2 litry płynu. I muszę mieć 3 butelki paraflu.
Na forum wyszukałem kilka tematów o płynach chłodzących. Ktoś twierdził, że Paraflu trzeba wymieniać co 2 lata. W instrukcji nie piszę nic o wymianie, tylko ewentualnym uzupełnieniu.
Wziąłem też pod uwagę Prestone gotowy do chłodnic, ale mogę mieć butelkę Paraflu za 22 zł u mnie w mieście, więc cenowo wychodzi prawie to samo.
Podobno nawet nie wejdzie całe 6 litrów do układu.
kobe --> Paraflu UP nie musisz wymieniać, dlatego jest on de facto najtańszy, gdy weźmiemy pod uwagę okres eksploatacji. Jego właściwości sprawdzasz i tak co rok na darmowym przeglądzie...
Przy niewielkiej dolewce (powiedzmy do 300ml) dolej sam płyn, bez rozcieńczania z wodą.
Ciekawostka: w ASO istnieje możliwość dolania brakującej ilości i zapłaty odpowiedniej % wartości butelki.
Marketowym szitom mówimy więc STOP! ;)