-
Hej ho , mam mały problem otóż piszczałka odzywa się z okolic paska klinowego , po ściągnięciu nadkola okazało się że pasek nie jest w najlepszej formie , koło pasowe ma spękaną gumę , napinacz już wyrobiony. Więc to wszystko zostało zastąpione nowymi częściami .Przy napinaniu rolki i dokręcaniu jej zwalił mi się gwint w aluminiowym bloku ,to chyba łapa silnika ? Udało się nagwintować i zabezpieczyć dodatkowa nakrętką z tyłu ,ale świerszcz nadal świergoli .Moje pytanie ,czy można zastąpić pasek 6PK 1740 tym od alfy 156 2.4 JTD bez klimy 6PK 1100 ?
-
Tak możesz założyć. Ja u siebie jak zdemontowałem sprężarkę od klimy założyłem pasek od fiata marea 2.4 (był identyczny jak od alfy w wersji bez klimatyzacji)
-
poszukaj na iParts.pl, mają spory wybór pasków klinowych. zobacz sobie tutaj http://www.iparts.pl/czesc/pasek-kli...1-6PK1105.html
-
Zamówiłem już od Fiata Marea 2.4jtd ,6PK1100 za 41zeta w poniedziałek zobaczymy co z tego wyjdzie .Dzięki za szybkie odpowiedzi .
-
Jakby ktoś montował pasek 6PK1100 do AR166 JTD 136KM ,to informuję że jest deko za krótki ,nie wchodzi . Jutro wymieniam na 6PK1105
-
mikro napinacz sprawdź on często powoduje hałas, z bardziej prozaicznych przypadków to ja kiedyś po wymianie paska napinaczy itd zaczął piszczeć pasek okazało się po zdjęciu ze w rowek wbił się kamyczek:)
-
A więc winowajcą był mikro napinacz , nie trzymał jak należy dlatego piszczało.W AR 166 2.4jtd 10V nie udało się zamontować krótszego paska 6PK1105 za bardzo skakał ,chyba że ktoś zamieni tłumik drgań na napinacz.
-
wymieniłeś na nowy czy naprawiłeś
-
Udało się naprawić ,ale w najbliższym czasie czeka mnie wymiana rolki napinającej tej przy klimie ,jest deko wytarta od paska.Nowe mam tłumik drgań INA ,koło pasowe i pasek Conti 6PK1740 .
-