-
i w koncu to samo mi sie dzis stalo.. odpalalem z kablów, bo mam akumulator słaby (akumulator rozładowany do zera) i alfa zaskoczyla. pochodziła chwilke, zgasiłem i teraz w ogole nie odpala, wiec musialem samochodzik scholowac do domu. mam pytanie, ile taki koszt podpiecia?
przyjechałem do domu podpiałem prostownik zeby podładowac akumulator i to samo, nie chce mi alfa odpalic. normalnie kreci, swieci sie cały czas kontrolka. wczesniej w ogole nie bylo takiego objawu zeby mi sie kontrolka swiecila... poradzcie cos.
-
uuuuu mnie juz usterka naprawiona:)
poprostu nie dałem za wygraną poszedłem jeszcze raz do garażu popatrzeć i siedziałem i tak z braku zajęcia bo nie wiedziałem co kompletnie robić sprawdziłem jeszcze wszystkie bezpieczniki. te ogólne opisane były w porządku, ale jednak później popatrzyłem na te wyżej nad tymi standardowymi i zauważyłem grube kable idące do tych bezpieczników, więc postanowiłem również i je sprawdzić. Okazało sie to dobrą decyzją, bo bezpiecznik w dolnym szeregu drugi od końca od prawej strony był spalony, więc nie zastanawiając się ani sekundy dłużej wymieniłem go tam bodajże jest 7,5.
po wymianie włączyłem zapłon i co patrze po 4 sek marchewka zgasła odpalam dwa zaskoczenia i silniczek pracuje elegancko :)
tak wiec u mnie wystarczyło tylko wymienić ten bezpiecznik :)
-
marchewa
u mnie marchewka zapaliła się od tak sobie. żadnych objawów nic tylko świeciła. przejechałem 5km i zgasła potem zapaliła się jeszcze na chwilę i znowu zgasła. teraz na razie nie świeci. wszystko działa ok i bez problemu.
aha zauważyłem jeden inny objaw jak samochód stoi w taki mróz jak go odpalę bez problemu to po1-2 sek od odpalenia coś rzęzi i po 2-3 sek się ucisza. przy ciepłym silniku po odpaleniu już nie rzęzi. może to coś ma wpływ na tą marchewkę