Opcja szukaj i hasło "Giulia".
Printable View
Wlosi po prostu nie wiedza co to zima podczas projektowania ;)
Czy komus rowniez sie zdarzylo aby podczas mrozu pojawil sie komunikat "Have engine checked"?
narazie minusów nie zauważylem, Miła stoi w garażu na noc, zdąży odtajać. Klamki minimalnie przymarzają przez dzień. W bagażniku mam płyn do odmrażania, więc w razie czego skorzystam. No chyba, że bagażnik przymarznie:D
Prowadzi się idealnie, VDC co jakiś czas miga, ale staram się tak jeździć by go nie zmuszać do pracy. Jedyne co mnie denerwuje, to targanie osłoną silnika po śniegu. W końcu się przyzwyczaję.Nawet DPF się wypalił przy prędkości 60km/h. Jestem bardzo zadowolony i oby tak zostało. A ogrzewanie kabiny, i tak zawsze sam włączałem gdy kreska temp była na 1/3. Więc teraz nie marudzę bo się samo włącza. Wcześniej.:D
Klamki troche przymarzaja, fakt. Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie. Bo zanim sie nagrzeje silnik zaczyna tak dmuchac zimnym powietrzem, ze mozna zamarznac, temp ustawiona na 16.5C.
Czy w full auto obieg wewn. dziala automatycznie? Bo nie bardzo wiem co jest wlaczone w full auto i kiedy, a w 147 widze co sie wlacza bo lampki sie zmieniaja i sygnalizuja.
Jak jest u was?
System jest podobny trochę do tego jaki miałem w 156 po lifcie.. Mnie bardziej denerwuje, że włączam np. odmrażanie przedniej szyby i póki troszkę nie złapie silnik temperatury, nawiew ustawia się na minimum.. i zanim ruszy szyba potrafi trochę zaparowac.. Mozna to recznie skorygowac, ale na poczatku przycisk siły nadmuchu staje się nieaktywny.. ehh..
Dzisiaj pierwszy raz użyłem Webasto i wszystko działa.. po 25 min. działania zszedłem do auta i temp. płynu chłodzącego miała już 65 st.C, co przy mrozie -18 pozwoliło odpalic silnik jak latem.. :) Myślę, że Webasto poza komfortem, ma wielką zasługę w dbaniu o silnik odpalany w takich temperaturach.. :)
co do przymarzniętych klamek i drzwi to warto sobie kupić smar silikonowy w spreju. psiknąć w mechanizm klamek i na uszczelki (silikonowe smary nieuszkadzają gumy) i przetrzeć. Ja używam od paru lat i nic nie przymarza a wystarczy użyć tylko raz przed zimą.
Ja używam tego
A moja Pani dzisiaj "od strzału" odpaliła przy -14 (to najniższa jak na razie temperatura w tym sezonie w Szczecinie) po całonocnym postoju na dworze. Z przymarzaniem klamek czy drzwi nie mam żadnego problemu, ale rzeczywiście nadmuch na przednią szybę ma jakiegoś bug'a w sofcie... Chociaż i tak całość działa lepiej (szybciej się nagrzewa) niż w 147, co IMO jest dużym progresem we włoskiej motoryzacji - dzięki Bogu wzięli pod uwagę to, że AR użytkuje się również w innych (niż tylko śródziemnomorskim) klimatach i że oprócz klimatyzacji potrzebne jest także sprawne ogrzewanie...
Mariusz AutoDS, tego webasto to Ci zazdroszczę jak cholera! Przy zakupie 159 miałem na oku egzemplarz z tym cudem na pokładzie, ale okazało się, że auto nie było idealne blacharsko, wobec czego odpuściłem... A teraz tego żałuję;)