termostat wymienisz z palcem w du..
Uszczelke dostajesz z termostatem.
Printable View
któredy najlepiej spóscic płyn chłodniczy do wymiany termostatu? bo wszystkiego nie trzeba...jak pózniej odpowietrzyc?
Mi na Vernecie (zmieniany w lutym tego roku) podczas mrozów wskaźnik temperatury pokazywał ok. 70 st. w trasie. Podczas powolnego toczenia się dochodziła do ok. 80-85 st.
Dziś, gdy mróz zdecydowanie zelżał podczas jazdy w Warszawie było cały czas 90 st. a w korku nawet troszkę więcej ale wentylator od razu się włączał. W trasie temperatura troszkę spadła i oscylowała w przedziale 75-80 st. Wpływ miały aktualna prędkość i obroty.
Oczywiście to są odczyty z mało precyzyjnego wskaźnika w kabinie.
Poza termostatem nowa chłodnica i zawór nagrzewnicy, wszystko zalane płynem Petrygo.
u mnie ten problem ze podczas wolnej jazdy i korkach tem nie rosła,...
ktos mi w koncu powie jak odpowietrzyc układ chłodzenia po zmienieniu termostatu i zalaniu płynem?co zrobic?
145/6 oraz 156 ma odpowietrznik w prawej górnej części chłodnicy.155 pewnie tak samo.Odkręcasz lejesz płyn,jak z odpowietrznika popłynie płyn zakręcasz i po sprawie.Dolewasz do pełnego stanu,odpalasz,czekasz aż się rozgrzeje do włączenia wentylatora.W razie potrzeby dolewasz do stanu i po robocie.
a jaki byłby objaw zapowietrzonego układu? szybciej by sie nagrzewał?