Zgadza sie, kartonik nie pomoże na krótkich dystansach.Termostat puszcza obieg na chłodnice ok 88C czyli idealnie srodeczek na naszych wskaznikach tempertury.
Jak pomaga to walniety termostat.......
Printable View
Niezgadzam się kartonik pomaga pomimo sprawnego termostatu po prostu osłania silnik kolekor wydechowy przed strumieniem zimnego powietrza podczas jazdy!
Oczywiście, że pomaga!!! Ludzie przecież podczas jazdy przy minus 10-15 stopniach silnik dostaję prez nerki mroźne powietre i dlatego dłużej się grzeje!!! zAsłonięta chłodnica-brak bezpośredniego dostępu zimnego powietrze=szybsze nagrzewanie silnika!!!
tak może nie uszczelni wszystkich ale 80% i to 80% najważniejszych. Kartonik chroni przed zimnym powietrzem blok silnika, listwę nad kolektorem wydechowym która ma za zadanie podgrzewać również wodę od kolektora wydechowego, głowicę silnika przez którą przepływa woda, mam jeszcze wymieniać ? człowieku jedz przy -10 stopniach z dłonią na zewnątrz mając na niej nawet rekawiczkę i zobaczysz jak to odczujesz a weź sobie przed nią karton i nie odmrozisz sobie dłoni teraz się zastanów nad tym co piszesz że karton nic nie daje! a temat mojego postu był inny bo mam problem z błędem P0101 i pomimo zmiany przepływki na inna dalej ten sam problem jest w tych samych warunkach czyli 4 bieg od 2000 rpm pedał w podłogę i kicha :/
im mniejszy obieg zimnego powietrza = mniej strat ceiplnych . więc jak by nie było dykta pozwoli by szybciej się silnik nagrzał a termostat mógł szybciej obieg włączyć.
Panowie dykta pomaga i nawet użytkownicy żuków to odkryli... Ale może ktoś wpanie na pomysłjak pomóc koledze viruskiil???
jakie wartości przyjmuje przepływ powietrza na wolnych obrotach i w okolicach 4tys/ob na nowej przepływce?
z tego co pamiętam na sprawnej przpływce coś koło 300mg/l powinno być na wolnych a przy wyższych obrotach około 1200 mg/l
Ja w zeszłym roku miałem zasłonietą chłodnice kartonem i te nerki obok znaczka - niestety nie pomogło, jak sie długo grzał tok dalej sie długo grzeje bo już tego nie zakładam....
Dziś robiłem test szczelności układu od turbo do kolektora ssącego i jest ok pod warunkiem że nie dopompuje więcej niż 1.4 bara to ciśnienie trzyma bez problemu trzymałem ok 2 min i niespadło zawiele ale gdy podmuchałem powyżej 2 barów to coś syczało przy IC i podejrzewam że to uszczelki te gumowe podobnie miałem w integralce klej do szyb pomógł ale w alfie turbo daje 1 bar max. w wersji 105 KM czyli u mnie. Przepływkę sprawdzę i dam wykresik jutro.
oto wykres właśnie zrobiłem.
http://images46.fotosik.pl/458/4da501ec2c1d14e8m.jpg
kolejno obroty 2000 - 3000 - 4000 rpm